Islanda cerseste intrarea in UE

, , ,
 

Islanda face primul pas spre integrarea in UE

Islanda face primul pas spre integrarea in UE

Liderii principalelor state din Uniunea Europeana sunt pregatiti sa confirme inceperea negocierilor de aderare cu Islanda, insa intrarea insulei in clubul UE va fi posibila doar daca oficialitatile de la Reykjavik vor inapoia Marii Britanii si Olandei 4 miliarde de euro, disparute in urma prabusirii bancilor islandeze in 2008, relateaza mass-media internationala, preluata de presa de la Bucuresti. In declaratia finala a recentului summit UE de la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale blocului comunitar afirma ca „ar trebui incepute negocierile de aderare” cu Islanda si ca se bazeaza pe Reykjavik „sa continue eforturile pentru rezolvarea tuturor chestiunilor restante”, o referire directa la disputa financiara cu cele doua state.

Conditii financiare

„Nu vom bloca inceperea negocierilor de aderare”, a declarat primul ministru olandez Jan Peter Balkenende. „Dar daca si cand se va intampla aderarea, Islanda trebuie sa-si indeplineasca obligatiile” si sa-i compenseze pe cetatenii olandezi care si-au vazut economiile evaporate peste noapte. Inaltul oficial olandez a mai adaugat ca inceperea discutiilor pentru integrare – in cadrul carora candidatii trebuie sa intruneasca norme si standarde UE in 35 de domenii – nu reprezinta garantia ca Islanda va deveni stat membru. Procesul ar putea dura un an sau mai mult, a adaugat acesta. „Negocierile se vor baza pe angajamentul Islandei de a reglementa” aceasta chestiune, se arata in proiectul de declaratie finala a summitului UE, semnata si de presedintele roman Traian Basescu.

Decizie dificila

In ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana, relateaza mass-media internationala, populatia islandeza are simtaminte contradictorii, intrucat tine foarte mult la independenta proprie. Reykjavik-ul a decis totusi sa aplice pentru integrare numai dupa ce criza financiara devastatoare prin care a trecut tara aproape ca a redus la zero sectorul bancar islandez, iar guvernul s-a vazut nevoit sa ceara ajutorul Fondului Monetar International si al natiunilor nordice Norvegia, Suedia si Danemarca.
Patru din cele cinci partide politice ale Islandei cer parlamentului sa renunte la cererea de aderare, intrucat de zece ani insula a cautat sa evite, cat a fost posibil, integrarea europeana care i-ar forta pe islandezi sa imparta bogatele lor resurse piscicole din Atlanticul de Nord cu pescari apartinand altor natiuni europene, membre ale blocului comunitar.
Reamintim ca in luna martie 2010, electoratul islandez a respins, in cadrul unui referendum national, un acord de rambursare catre guvernele britanic si olandez a celor 3,8 miliarde euro, ce prevedea compensatii pentru clientii Icesave Bank, prabusita in 2008.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.