Iranul si G5+1 reiau negocierile nucleare

de | dec. 7, 2010 | Asia Centrală, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

G5+1 si Iranul reiau saptamana viitoare, la Geneva, negocierile in controversatul dosar nuclear iranian, dupa 14 luni de inghet, intr-un climat general tensionat, dupa anuntul facut duminica de catre Teheran privind controlul sau total asupra ciclului de productie a combustibilului nuclear, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad ameninta "nuclear" comunitatea internationala

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad ameninta "nuclear" comunitatea internationala

G5+1 si Iranul reiau saptamana viitoare, la Geneva, negocierile in controversatul dosar nuclear iranian, dupa 14 luni de inghet, intr-un climat general tensionat, dupa anuntul facut duminica de catre Teheran privind controlul sau total asupra ciclului de productie a combustibilului nuclear, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Dupa o intrerupere de peste un an, intilnirea intre G5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania) si Iran este considerata drept un important test privind vointa reala a Teheranului de a negocia in programul sau nuclear.
Exercitiul condus de sefa diplomatiei europene Catherine Ashton in numele „ceror sase” cu responsabilul delegatiei iraniene Said Jalili se anunta delicat, dupa o saptamina agitata, marcata de doua atentate vizind oameni de stiinta iranieni in domeniul nuclear, atribuit de Teheran Occidentului, si publicarii unor telegrame secrete americane de catre WikiLeaks.

Provocare iraniana

Duminica, Teheranul a anuntat producerea primului sau lot de uraniu imbogatit din minereul extras in minele sale din sudul tarii. Problema imbogatirii uraniului reprezinta principalul punct al divergentelor ce opun de citiva ani Iranul comunitatii internationale, care presupune ca Teheranul isi ascunde ambitiile militare nucleare sub masca unui program civil.
Iranul a produs primul sau lot de concentrate de uraniu (yellowcake), folosite ca baza pentru producerea de uraniu imbogatit, plecand de la minereul extras dintr-una din minele sale din sudul tarii, a declarat duminica seful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi. „Occidentalii au sperat ca vom avea probleme in privinta aprovizionarii cu materie prima (pentru producerea de uraniu imbogatit) dar am primit astazi primul lot de yellowcake (prajitura galbena) de la mina Gachin”, situata in apropiere de Bandar-Abbas, in sudul tarii, a declarat Salehi in cadrul unei intalniri cu presa difuzate in direct de posturile de televiziune. Pana in prezent, yellowcake folosit de Iran in lantul sau de productie a uraniului imbogatit era „importat din exterior” a declarat Salehi, fara a face alte precizari. Yellowcake, praf de concentrate de uraniu, este folosit pentru producerea unui gaz, hexafluorura de uraniu (UF-6), care este ulterior injectat in centrifuge, producand uraniu imbogatit.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *