Iranul si-a lansat cel de-al treilea satelit

, ,
 

satelit IranIranul a lansat vineri cu succes un mic satelit de observaţie experimental, cel de-al treilea din 2009, a informat mass-media iraniană.
“Satelitul Navid a fost lansat cu succes (…) şi urmează să fie plasat pe orbită la o altitudine ce variază între 250 km şi 350 de km”, a anunţat Hamid Fazeli, preşedintele Organizaţiei spaţiale iraniene, citat de agenţia oficială Irna. “Satelitul cântăreşte 50 de kilograme şi a fost trimis cu ajutorul lansatorului Safir”, a adăugat el.
Lansarea, care a avut loc în momentul în care Iranul celebrează începând de joi revoluţia islamică din februarie 1979, s-a produs în prezenţa preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, potrivit presei.
Navid, a cărei misiune este de a fotografia Pământul, a fost realizat de Universitatea Elm-o-Sanat (Ştiinţă şi Industrie). El are o durată de viaţă preconizată de un an şi jumătate şi “face înconjurul pământului la fiecare 90 de minute”, a precizat Hamid Fazel.
Iranul a plasat deja cu succes pe orbită doi mici sateliţi experimentali, Omid în 2009 şi Rassad în iunie 2011, cu ajutorul rachetei Safir. Lansarea de sateliţi de către Iran îngrijorează comunitatea internaţională, care se teme că programul său spaţial i-ar putea permite să dezvolte rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *