Iranul regreta atacul lui Basescu

de | mart. 15, 2010 | Alte regiuni, România, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Surse diplomatice iraniene de la Bucuresti au declarat, sub protectia anonimatului, si in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca „regreta profund” declaratiile de saptamana trecuta ale presedintelui roman Traian Basescu, privind „netransparenta” programului nuclear civil iranian.

Programul nuclear al presedintelui iranian Ahmadinejad, vizat de declaratiile lui Basescu

Programul nuclear al presedintelui iranian Ahmadinejad, vizat de declaratiile lui Basescu

Surse diplomatice iraniene de la Bucuresti au declarat, sub protectia anonimatului, si in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca „regreta profund” declaratiile de saptamana trecuta ale presedintelui roman Traian Basescu, privind „netransparenta” programului nuclear civil iranian. Sursele citate au subliniat ingrijorarea mediilor diplomatice iraniene fata de sprijinul „neconditionat” acordat de Romania politicii Statelor Unite de izolare a Republicii Islamice sub pretextul „rezolvarii” problemei nucleare iraniene. Diplomatii iranieni, contactati de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au mai subliniat ca relatiile bilaterale dintre Teheran si Bucuresti au cunoscut o racire considerabila pe parcursul ultimului an, si au condus la scaderea popularitatii Romaniei in randul cetatenilor iranieni. Sursele citate au mai acuzat autoritatile romane de participare la efortul international de subminare a ordinii constitutionale din Iran, dand drept exemplu tolerarea de catre Bucuresti a activitatilor pe teritoriul roman a unor organizatii considerate ilegale de Repuplica Islamica, organizatii acuzate de relatii cu serviciile secrete americane si occidentale, inclusiv israeliene.
Sursele diplomatice citate au mai declarat ca participarea Republicii Islamice Iran la proiectul energetic european Nabucco nu face parte din „prioritatile” Teheranului, pe fondul amenintarilor diplomatiei UE de impunere a unor sanctiuni unilaterale impotriva statului majoritar musulman siit. Diplomatii iranieni au refuzat sa nominalizeze posibilele repercursiuni ale recentelor declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu asupra relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Islamica Iran.

Gata de atac

Reamintim ca presedintele roman, Traian Basescu, aflat saptamana trecuta intr-o vizita in Japonia, a declarat ca spera ca Parlamentul roman sa aprobe tratatele bilaterale semnate cu SUA, privind instalarea celor 24 de interceptori din cadrul scutului american antiracheta, inaintea summitului NATO de la Lisabona, de la sfarsitul acestui an. Intr-un interviu acordat cotidienelor japoneze „Yomiuri Shimbun” si „The Daily Yomiuri” (n.r.-cel mai important cotidian de limba engleza din Japonia), Basescu a respins ingrijorarile Federatiei Ruse. “Nu este o aparare impotriva Rusiei”, a declarat presedintele roman, aflat in vizita oficiala in Japonia. “Este un sistem de aparare impotriva unor state … ca Iranul si Coreea de Nord”, a adaugat el.
Traian Basescu a mai descris programul nuclear iranian ca fiind „netransparent”. Daca Statele Unite si aliatii sai ataca Iranul, Romania „va actiona alaturi de aliatii sai, devreme ce este membru NATO si UE”, a declarat Basescu, aratandu-se insa precaut in legatura cu folosirea fortei pentru rezolvarea problemei nucleare iraniene. „Speram sa nu fie un conflict militar”, a declarat el. „Ar trebui sa aplicam presiuni economice si politice, dar ar trebui sa continuam si dialogul diplomatic”, a explicat presedintele roman.

Sanctiuni UE

Statele din Uniunea Europeana au ajuns la un „consens suficient” pentru a decide inasprirea sanctiunilor vizand Iranul in dosarul nuclear, daca nu se ajunge la un acord la ONU, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute seful diplomatiei finlandeze, Alexander Stubb, citat de mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Cred ca vom fi in masura sa convingem China si Rusia” in Consiliul de Securitate al ONU sa adopte sanctiuni sporite la adresa Iranului, suspectat ca incearca sa obtina bomba atomica, sub acoperirea unui program nuclear civil, a mai declarat Alexander Stubb. „Am incredere in faptul ca vom obtine ceva la Consiliul de Securitate al ONU”, a adaugat el, pe marginea unei reuniuni pe care a organizat-o cu mai multi omologi din state UE si tari candidate la aderare la Saariselka, in nordul Finlandei. „Daca esuam la acel nivel, va insemna sanctiuni unilaterale din partea Uniunii Europene”, a avertizat el. „Exista un consens suficient” al celor 27 de tari membre UE in acest dosar, a mai afirmat el, evocand sanctiuni vizand sectorul energetic si cel financiar.

Opozitie turca

Pana in prezent, tarile europene amenintau Teheranul cu noi sanctiuni, dar sub egida Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Recent, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a exclus ca UE sa adopte sanctiuni singura, fara acordul ONU. La randul sau, ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, prezent la reuniunea din Finlanda, a confirmat sambata faptul ca tara sa respinge noi masuri impotriva republicii islamice.
Reamintim ca in prezent, China este singurul membru permanent al Consiliului de Securitate care se opune unor noi masuri impotriva Republicii Islamice Iran.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *