Iranul nuclear, sabotat de Israel

, ,
 

Natanz, centrul programului nuclear iranian

Natanz, centrul programului nuclear iranian

Israelul este implicat intr-un razboi de sabotaj in Iran, intr-un efort de a impiedica tentativele Teheranului de a dezvolta arma nucleara, afirma mass-media britanica, citand surse oficiale de la Ierusalim, preluate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au declarat ca strategia israeliana „de decapitare” a programului nuclear a vizat membri ai acestuia, in speranta ca ambitiile Republicii Islamice Iran in acest domeniu vor fi descurajate, fara sa se ajunga la razboi. Operatiunea de sabotaj a capatat o importanta si mai mare in urma alegerii presedintelui american Barack Obama, care a implementat o politica externa mai toleranta fata de Iran.  “Actiunile vizeaza sa incetineasca progresele in program astfel incat ei sa nu-si dea seama ce se intampla”, a spus un fost agent al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA. “Obiectivul este a amana, a amana pana cand se gaseste alta solutie sau abordare”. Cu siguranta nu vrem ca actualul guvern iranian sa aiba astfel de arme. Este o politica buna sa se evite abordarea militara, care ar presupune probabil riscuri inacceptabile”, a explicat el.
Ca o dovada a presupusei strategii israeliene, oficialii iranieni au vorbit despre evenimente suspecte, precum moartea lui Ardeshire Hassanpour, om de stiinta in domeniul nuclear la uzina de plutoniu din Isfahan, care a decedat in locuinta sa in urma unei aparente scurgeri de gaz in 2007. Totodata, mass-media occidentala a prezentat informatii potrivit carora Iranului i s-a vandut echipament defect pentru programul sau nuclear de catre pietele internationale, serviciile de securitate iraniene dejucand mai multe tentative de perturbare a furnizarii de electricitate pentru Natanz, uzina de imbogatire a uraniului.
“Cred ca este vorba despre actiuni de sabotaj, este o miscare logica. In lipsa unei solutii negociate pentru rezolvarea problemei, aceasta este cea mai buna solutie deocamdata”, a declarat oficialul CIA citat. “Numeroase agentii de informatii incearca un razboi psihologic. Nu numai Israelul, dar si americanii si multe agentii de spionaj europene – exista informatii ca si state neutre, ca Olanda, sunt implicate”, a mai adaugat acesta.
“Daca este adevarat, este vorba despre exercitarea de presiuni asupra programului iranian din punct de vedere tehnic. Daca nu este adevarat, atunci este vorba despre o parte a conflictului psihologic. Pentru ca nu exista confirmari, nu putem fi siguri. Dar chiar si daca nu ar fi adevarat, este cu siguranta o parte a amplului razboi psihologic impotriva programului nuclear iranian. Asta este clar”, a conchis sursa citata.

General dezertor

Existenta reactorului nuclear construit in secret de Siria cu asistenta nord-coreeana a fost dezvaluita serviciilor de informatii occidentale de catre generalul iranian Ali Rea Asgari, care a dezertat in urma cu trei ani in timp ce se afla intr-o vizita in Turcia, a reconfirmat un inalt demnitar din serviciile de informatii israeliene, citat de presa locala. Mossadul si CIA au fost acuzate de autoritatile iraniene ca s-ar afla in spatele disparitiei generalului iranian, fost ministru adjunct al Apararii si comandant al Garzilor Revolutionare Iraniene. Asgari a afirmat de asemenea ca Iranul a fost implicat doar din punct de vedere financiar in construirea reactorului secret de la al-Kybar, furnizand guvernului de la Damasc fonduri ce oscilau intre 1-2 miliarde de dolari.
Reamintim ca in perioada premergatoare atacului aerian israelian din 9 septembrie 2007 care a distrus reactorul sirian, locatia in care acesta era construit a fost vizitata de o unitate de operatiuni speciale a armatei israeliene care a cules toate datele necesare in vederea atacului aerian.

Spionul trambita

Serviciile de informatii olandeze au retras anterior un agent dintr-o „operatiune ultrasecreta“ de spionare a industriei militare din Iran deoarece sefii spionajului din Olanda considerau ca un atac aerian al SUA este iminent. Dezvaluirile au fost criticate de oficialii americani si olandezi, care au respins iminenta unui atac aerian American asupra Republicii Islamice Iran.
Conform relatarilor aparute in ziarul olandez „De Telegraaf”, si preluate de mass-media britanica, serviciile de informatii ale acestei tari, AIVD, au oprit o operatiune de spionaj menita a infiltra si sabota industria armamentului din Iran. „Operatiunea, despre care s-a spus ca a inregistrat un mare succes, a fost sistata de curind in legatura cu planurile privind un atac aerian american iminent asupra Iranului“, se arata in raport. „Vor fi totodata aruncate in aer tintele care au avut legatura cu actiunea olandeza de spionaj“. Surse „bine plasate“ au spus ziarului olandez ca un agent de virf a fost rechemat de curind „deoarece se crede ca SUA ar urma sa ia o decizie in decurs de citeva saptamini privitor la atacarea Iranului cu avioane fara personal uman la bord“. „In ultimii ani, AIVD a impartasit informatiile sale serviciilor secrete americane CIA“, adauga cotidianul.

Spionaj prin Google

Hamas a reluat recent acuzatiile la adresa Autoritatii Palestiniene ca a spionat, in beneficiul Israelului, instalataii militare din Siria, Iordania, Fasia Gaza si Republica Islamica Iran, folosind in special programul Google Earth pentru a localiza tintele. “Ofiteri si membri ai serviciilor de securitate de la Ramallah le-au dat ordin agentilor lor (din Fasia Gaza – n.red.) sa supravegheze miscarile rezistentei din Gaza”, au declarat surse palestiniene. “Aceste informatii au fost trimise la Ramallah (sediul Autoritatii palestiniene – n.red.), apoi dusmanului (Israel – n.red.)” au mai adaugat sursele citate.
Reamintim ca anterior oficialii serviciului de informatii al Hamas in Gaza au acuzat in mod repetat Autoritatea Palestiniana si serviciile israeliene de securitate de folosire a programului Google Earth pentru identificarea tintelor civile si militare.

Arme pentru arabi

Autoritatile israeliene si-au manifestat ingrijorarea fata de ultimele contracte de armament performant incheiate de Statele Unite cu Egipt, Iordania, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform oficialilor serviciilor de informatii israeliene, este vorba de contracte in valoare de peste zece miliarde de dolari care ar putea afecta echilibrul militar din Orientul Mijlociu.
Astfel Republica Araba Egipt va primi cateva unitati de rachete antinavale si antiaeriene, ce vor fi folosite pentru asigurarea securitatii circulatiei pe Canalul Suez, urmand ca si aviatia egipteana sa primeasca aproximativ 40 de avioane de lupta F-16, majoritatea fiind casate de unitati active ale aviatiei americane si Garzii Nationale a SUA. Conform unor surse, citate de mass-media araba, acestea vor fi supuse unui intensiv proces de modernizare. Reamintim ca aviata egipteana are deja in dotare aproximativ 200 de avioane model F-16.
O componenta importanta a noilor livrari de armament american catre statele arabe este cea navala, urmand ca Egipt, Iordania, Arabia Saudita, Bahrein si Emiratele Arabe Unite sa primeasca nave militare si de sprijin, precum si asistenta tehnica din partea SUA. Astfel, Egiptul va primi 4 fregate din clasa Oliver Hazard Perry, ce urmeaza sa iasa din inzestrarea fortelor navale ale SUA, iar Arabia Saudita, Iordania si Bahrein sa beneficieze la randul lor de tehnica navala americana, fara insa ca sursa citata sa dezvaluie date suplimentare privind unitatile navale furnizate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *