Iranul nuclear, amenintat de noi sanctiuni internationale

, ,
 

Liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad nu renunta la programul nuclear

Liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad nu renunta la programul nuclear al Republicii Islamice

Cele sase tari responsabile cu dosarul nuclear iranian s-au reunit la sfarsitul saptamanii trecute la New York, fara insa a ajunge la un compromis pentru impunerea unor noi sanctiuni Republicii Islamice Iran, relateaza mass-media de limba araba, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Examinarea noilor sanctiuni a inceput”, a declarat, la finalul reuniunii, Robert Cooper, directorul politic al Consiliului Uniunii Europene, citat de mass-media internationala. Reuniunea grupului din care fac parte cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (China, SUA, Franta, Rusia, Marea Britanie) si Germania a avut loc la sediul misiunii UE din New York. “Grupul ramane unit si angajat in solutia ‘celor doua cai’ (dialog si amenintarea cu sanctiuni), ceea ce inseamna ca vom continua sa cautam o solutie negociata”, a spus Cooper, care a prezidat reuniunea de sambata. “Cu toate acestea, examinarea de noi masuri a inceput”, a adaugat el.

Reticenta internationala

China si Federatia Rusa au refuzat sa sprijine initiativele SUA si Marii Britanii de impunere a unor noi sanctiuni economice, politice si diplomatice impotriva Teheranului. China, reticenta prin excelenta la ideea sanctiunilor, a trimis la reuniune doar un diplomat de rangul al doilea. “Nu am luat o decizie. Am trecut in revista dosarul”, a declarat, la randul sau, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov. “Am inceput un nou capitol”, a adaugat el. “Rusia a fost intotdeauna favorabila ‘celor doua cai’ – dialog si amenintarea cu sanctiuni”, a reamintit el, recunoscand ca la reuniune a fost discutata in special cea de-a doua cale – sanctiunile. Totodata, numarul trei in Departamentul de Stat american, William Burns, a apreciat ca discutiile au fost utile, fara insa a da detalii.
Conform mass-media internationale, oficialii SUA nu se asteptau la rezultate spectaculoase de la aceasta reuniune, dupa luni de intense eforturi diplomatice.Reamintim ca SUA si statele UE incearca sa ajunga la un acord pentru a cere noi sanctiuni internationale impotriva Iranului, vizat deja de mai multe rezolutii ONU, si banuit in continuare ca isi dezvolta capacitatile militare sub acoperirea programului nuclear civil. China, care are legaturi economice stranse cu Iranul, sustine, in schimb, continuarea dialogului, pozitie adoptata, intr-o anumita masura, si de Rusia, principalul furnizor de tehnologie nucleara al regimului islamic de la Teheran.

Uraniu clandestin

Republica Islamica este pe cale sa incheie un acord pentru a importa clandestin 1.350 tone din uraniul purificat al Kazahstanului, incalcand sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU, relateaza un raport al serviciilor de informatii, citat de agentiile de presa internationala, si preluate de mass-media de la Bucuresti. Potrivit unor surse diplomatice, aceste informatii au crescut temerile comunitatii internationale referitoare la activitatile nucleare ale Iranului. Un astfel de acord ar fi important pentru ca Teheranul pare sa fie lipsit de minereu purificat de oxid de uraniu, material necesar pentru programul sau de imbogatire a uraniului. Surse diplomatice iraniene, acredidate la Bucuresti, si contactate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au dezmintit acuzatiile aduse, acuzand mass-media internationala de partizanat.
Raportul a fost redactat de serviciile de securitate ale unei tare membre (n.r.-neidentificata de sursele citate) a Agentiei internationale a energiei atomice (AIEA), cu baza la Viena, si un responsabil al ONU a afirmat ca agentia este constienta de aceasta, dar nu poate sa traga inca concluzii. Astfel de importuri sunt interzise de Consiliul de Securitate al ONU. Potrivit unui rezumat in doua pagini al raportului, obtinut de presa internationala, acordul ar putea fi incheiat in saptamanile urmatoare. El afirma ca Teheranul ar dori sa achite 450 de milioane de dolari (adica 315 milioane de euro) pentru aceasta incarcatura. Pretul este ridicat din cauza naturii secrete a acordului si a angajamentului Iranului “de a pastra secrete elementele de furnizare a materialului”, potrivit acestui rezumat. “Elementele” se refera la functionari ai Kazahstanului care ar actiona din proprie initiativa, fara sa aiba acordul guvernului de la Astana.
Reamintim ca anterior Consiliul de Securitate al ONU a impus trei serii de sanctiuni Iranului din cauza refuzului sau de a-si ingheta programul de imbogatire a uraniului si activitatile asociate care ar putea servi la fabricarea armelor nucleare.

Atac catastrofal

Un atac armat asupra Iranului ar insemna o catastrofa pentru intreaga lume, a declarat recent ministrul italian de Externe, Franco Frattini, intr-un interviu acordat postului de televiziune Sky TG24, citat de agentiile de presa de la Bucuresti. “Chiar si simpla idee de a lansa un atac impotriva Iranului ar fi catastrofala pentru intreaga lume”, a afirmat Frattini.
In ceea ce priveste solutiile pentru rezolvarea dosarului nuclear iranian, ministrul italian de Externe a sustinut fara rezerve pozitia Washingtonului in aceasta problema. “Strategia presedintelui Obama care consta in a pastra usa deschisa pana in ultimul moment este fara nici o indoiala mai buna decat un atac militar”, a subliniat el.
Frattini a mai anuntat ca va evoca dosarul nuclear iranian, problema terorismului si situatia din Afganistan si Yemen cu ocazia discutiilor programate pentru 25 ianuarie 2010 la Washington cu secretarul american de Stat Hillary Clinton. “Europa si Statele Unite trebuie sa actioneze impreuna pentru a impiedica Teheranul sa obtina bomba atomica”, a apreciat ministrul italian de Externe.

Israelul „slabit”

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a declarat saptamana trecuta ca Israelul este slabit, subliniind ca “frontul antiimperialist” trebuie sa profite de aceasta conjunctura, pentru a-i pedepsi pe liderii israelieni, transmite agentia de presa Efe, citata de mass-media locala. “Frontul antiimperialist este de fiecare data mai puternic in fata statului sionist, care se gaseste intr-o pozitie slabita”, a declarat liderul in timpul unei conversatii telefonice cu colegul sau sirian, Bashar el Assad. “Avand in vedere acest fapt, trebuie sa incercam sa ne impotrivim ca drepturile natiunii palestiniene sa fie ignorate”, a adaugat Ahmadinejad, care a fost citat de agentia studenteasca de stiri Isna, portavoce a miscarii radicale islamiste din Iran. Liderul iranian a precizat ca “trebuie sa profitam de actualul climat international pentru a cere judecarea liderilor regimului sionist”.

Atentat cu dedicatie

Presedintele iranian a comentat, de asemenea, fata de colegul sau sirian, faptul ca, in opinia sa, “aroganta mondiala” – expresie prin care face aluzie la Occident si in particular la Statele Unite si Israel – incearca sa impiedice dezvoltarea poporului irakian. “Insa toate eforturile lor vor fi in van”, a concluzionat Ahmadinejad, inainte de a saluta din nou bunele relatii pe care tara sa le mentine cu Siria, condusa de un regim politic dominat de minoritatea siita, religia de stat din Iran.
Remarcile liderului iranian survin dupa ce recent Massoud Ali Mohammadi, profesor de fizica nucleara al Universitatii din Teheran si unul din sefii programului nuclear iranian, a fost ucis de explozia unei bombe telecomandate, montata pe o motocicleta. “Primele elemente ale anchetei” indica “semne ale actiunii malefice ale triunghiului “SUA-regimul sionist-mercenari ai acestora”, a afirmat la putin timp dupa atentat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe iranian. Serviciile de informatii americane (CIA) si israeliene (Mossad) se afla in spatele atentatului de marti ce a curmat viata cercetatorului nuclear iranian Massoud Ali Mohammadi, a declarat la randul sau presedintele legislativului iranian Ali Larijani, citat de mass-media locala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *