Iranul, lovit de noi sancțiuni americane. Netanyahu, “o decizie curajoasă”

, , , , , , ,
 
Premierul-israelian-Benjamin-Netanyahu-este mulțumit-de-relația-cu-liderul-de-la-Casa-Albă-Donald-Trump

Premierul-israelian-Benjamin-Netanyahu-este mulțumit-de-relația-cu-liderul-de-la-Casa-Albă-Donald-Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat luni decizia preşedintelui american Donald Trump de a reimpune sancţiuni împotriva Iranului, calificând-o drept “o decizie curajoasă”, relatează mass-media regională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. “Această zi este una istorică”, a spus Netanyahu în faţa parlamentarilor din partidul său de dreapta Likud. “Aş dori să-i mulţumesc încă o dată preşedintelui SUA, Donald Trump, pentru această decizie curajoasă, fermă şi importantă. Cred ca aceasta contribuie la stabilitate, securitate şi pace”, şi-a exprimat convingerea premierul israelian.

Sancțiuni cu repetiție

SUA au reintrodus începând de azi sancţiunile împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului care au fost ridicare în timpul fostului preşedinte american Barack Obama, după ce în luna mai actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri ale lumii. Mai multe ţări vor beneficia totuşi de o exceptare pentru importurile de petrol, inclusiv Turcia, Coreea de Sud, China, Taiwan, India, etc., lista urmând a fi anunţată mai târziu.

La rândul său, Uniunea Europeană a adoptat deja un mecanism pentru a le permite multinaţionalelor sale să rămână în Republica Islamică Iran. Airbus şi Total şi-au anunţat deja retragerea.

Donald Trump este convins că presiunea economică va determina Teheranul să accepte condiţiile sale privind un nou acord permanent privind programul nuclear iranian, deoarece documentul din 2015 nu pune condiţii decât pentru o perioadă de 10 sau 15 ani.

Israelul se consideră o ţintă a Iranului dacă acesta s-ar dota cu arme nucleare, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a dus o campanie viguroasă contra acordului încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri asupra programului nuclear iranian. Eforturile premierului israelian sunt susținute de președintele Donald Trump, devenind practic o temă importantă de campanie în SUA, unde în data de 6 noiembrie au loc alegeri parțiale.

Liderul-suprem-iranian-Ali-Khamenei-amenință-SUA

Liderul-suprem-iranian-Ali-Khamenei-amenință-SUA

Război cibernetic total

Iranul a afirmat că a dejucat o tentativă de atac cibernetic israelian împotriva sistemelor sale de comunicaţii, pe fondul acutizării războiului civil din Yemen unde Iranul susține una dintre tabere, iar aliații SUA din regiune alta. “Un regim care are o istorie în utilizarea de arme cibernetice precum Stuxnet a încercat de data aceasta să prejudicieze infrastructuri de comunicaţii din Iran”, a anunţat ministrul iranian însărcinat cu acest domeniu, Mohammad Javad Azari Jahromi, pe contul său de Twitter, cu referire la virusul informatic ce a vizat în 2010 programul nuclear iranian. La acea dată Teheranul a acuzat Israelul că s-a aflat în spatele atacului.

“Datorită vigilenţei echipelor tehnice, ei (atacatorii cibernetici) au plecat cu mâinile goale”, a adăugat ministrul iranian.

Israelul folosește mijloace cibernetic în războiul cu Teheranul, producând întârzieri importante programului nuclear iranian.

Trunp: ”Iranul merge rău”

”Când mi-am preluat funcţia, chiar înainte, se credea că Iranul o să domine întregul Orient Mijlociu, sau că o va face în mai puţin de câţiva ani, foarte repede. Aproape nimeni nu mai vorbeşte despre aceasta în prezent”, a declarat preşedintele american, Donald Trump. ”Iranul merge rău” a mai menționat acesta.

Mass-media consideră că sancţiunile americane seamănă cu un şantaj împotriva unor terţe ţări care fac în prezent comerţ cu Iranul: întreprinderile asiatice sau europene vor avea interdicţie pe piaţa americană dacă ele continuă să importe petrol iranian, sau dacă au schimburi cu băncile iraniene vizate de către Washington. Mulţi o să aleagă SUA, sau au făcut-o deja.

Referitor la sancţiunile financiare, secretarul de stat american Mike Pompeo reafirma duminică, într-un interviu la canalul Fox, că peste 600 de indivizi şi entităţi din Iran vor fi plasaţi pe lista neagră, adică mai mulţi decât cei care fuseseră retraşi de pe listă după încheierea acordului. Scopul este acela de ”a forţa regimul iranian să-şi schimbe comportamentul”.
Donald Trump este convins că presiunea economică va determina Teheranul să accepte condiţiile sale privind un nou acord permanent privind programul nuclear iranian, deoarece documentul din 2015 nu pune condiţii decât pentru o perioadă de 10 sau 15 ani.

Marina-SUA-pregătită-să-apere-interesele-americane-din-Golful-Persic

Marina-SUA-pregătită-să-apere-interesele-americane-din-Golful-Persic

Ayatollahul Khamenei, supărat pe Trump

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat sâmbătă că preşedintele american Donald Trump “a discreditat” SUA, spunând că Washingtonul ar fi ultimul perdant în reintroducerea sancţiunilor împotriva Teheranului. “Acest nou preşedinte american (…) a discreditat ceea ce rămăsese din prestigiul SUA şi al democraţiei. Puterea de constrângere a SUA, prin folosirea forţei economice şi militare, este de asemenea în declin”, a scris ayatollahul Ali Khamenei pe contul său de Twitter, citat de mass-media internațională.

El a respins reintroducerea sancţiunilor SUA, în special pe cele împotriva sectorului petrolier iranian. “Disputa dintre SUA şi Iran durează de peste 40 de ani, iar SUA au acţionat mult împotriva noastră”, a adăugat liderul suprem al Iranului, denunţând totodată “războiul militar, economic şi mediatic”.

În opinia sa, “în această dispută, perdante sunt Statele Unite, iar republica islamică este învingătoare”.

SUA și Iran, un nou razboi al sancțiunilor

SUA și Iran, un nou razboi al sancțiunilor

Kowsar, răspunsul iranian

Iranul a început producţia avionului de luptă Kowsar, conceput intern, pentru a fi folosit de forţele sale aeriene, a relatat televiziunea de stat, în contextul amplificării tensiunilor cu SUA după ce Washingtonul a reintrodus sancţiuni asupra Teheranului, relatează mass-media internațională, citată de KARADENIZ PRESS.

“În curând, numărul necesar de aceste avioane va fi produs şi pus în serviciul forţelor aeriene”, a declarat sâmbătă ministrul apărării, Amir Hatami, la o ceremonie de lansare a producţiei, transmisă la televiziune. Iranul spune că avionul Kowsar este “100% producţie internă” şi poate transporta diferite arme, urmând a fi folosit pentru scurte misiuni aeriene de sprijin.

Unii experţi militari consideră că acest avion de luptă este o copie la indigo a unui model F-5 produs pentru prima dată în SUA în anii ’60, fiind mult mai ieftin decât modelele noi de avioane de luptă. Noul avion poate fi folosit eficient pentru a amenința interesele americane din Golful Persic, inclusiv traficul naval petrolier, de care sunt dependenți mulți din aliații SUA.

Forţele aeriene iraniene sunt limitate doar la câteva sute de avioane de luptă: fie ruseşti, fie modele americane vechi, achiziţionate înainte de Revoluţia din Iran din 1979.
Teheranul a trimis armament şi mii de soldaţi în Siria pentru a sprijini forţele preşedintelui Bashar al-Assad, dar a trebuit să se bazeze pe Rusia pentru sprijin aerian, din cauza lipsei unei forţe aeriene solide proprii. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *