Iranul isi retrage “Unitatea 400” din Siria

, ,
 

Iranul a retras 275 de membri ai unei unităţi ce desfăşoară o operaţiune secretă în Siria din cauza crizei economice din ţară şi a criticilor dure cu privire la costurile pe care le presupune sprijinul acordat preşedintelui Bashar al-Assad.
Bărbaţii aparţin unei brigăzi cunoscute ca “Unitatea 400”, care face parte din forţa de elită al-Quds şi a luptat alături de aparatul de securitate al lui Assad împotriva rebelilor sunniţi, scrie presa britanică. Aceştia au plecat din Siria săptămâna trecută, potrivit unei surse din cadrul serviciilor secrete occidentale, informaţie confirmată de ruda unui ofiţer din cadrul acestei brigăzi. Retragerea a fost văzută ca un semn de slăbire a încrederii liderilor şiiţi iranieni în capacitatea lui Assad de a supravieţui acestei revolte şi are loc în timp ce Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, se confruntă cu o provocare neaşteptată, determinată de prăbuşirea monedei iraniene şi proteste de stradă la Teheran.
În altă ordine de idei, rebelii vor ucide zeci de ostatici iranieni răpiţi în Siria de la începutul lunii august dacă armata nu se va retrage din estul zonei Ghouta, la periferia de vest a Damascului, a ameninţat vineri un comandant rebel. Este a doua oară când rebelii ameninţa că îi vor ucide pe ostaticii lor iranieni. “Avem de asemenea alte cerinţe militare secrete… în cazul în care regimul nu răspunde, vom începe să îi ucidem pe ostatici”, a declarat comandantul Consiliului Militar Revoluţionar de la Damasc şi al provinciei sale, prezentându-se cu numele de Abul Wafa. Pe 5 august, rebelii au difuzat pe internet un videoclip ce arăta cetăţeni iranieni răpiţi la Damasc, acuzându-i că sunt membri ai Gărzilor Revoluţionare, armata de elită a regimului iranian.
Iranul a afirmat atunci că ei erau pelerini răpiţi în apropiere de Damasc pe drumul spre aeroport şi a cerut eliberarea celor 48 de ostatici. “Suntem siguri că sunt consilieri iranieni ai regimului” preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a spus Abul Wafa vineri, după ce rebelii au difuzat joi un videoclip pe YouTube ce arată treizeci de ostatici sprijiniţi de un zid acoperit cu steagul revoluţiei siriene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *