Iranul imbogateste uraniu. Israelul, ingrijorat de arma nucleara

, ,
 

iran-nuclear-iaeaIranul a început procesul de îmbogăţire a uraniului într-o instalaţie din munte, au afirmat luni surse diplomatice, anunţ ce ar putea amplifica o dispută cu puterile occidentale care suspectează Teheranul că încearcă să-şi dezvolte programul nuclear. Între timp, Israelul se pregăteşte pentru a putea face faţă unei situaţii în care Iranul ar deveni o putere militară nucleară, ceea ce s-ar putea întâmpla în decurs de un an.
Potrivit surselor diplomatice, citate de agenţiil de presă intrenaţionale, procesul de îmbogăţie a uraniului în proporţie de 20% a început la instalaţia Fordow, în apropiere de oraşul sfânt şiit Qom, semnalând sfidarea Iranului în faţa intensificării presiunii Occidentului de a diminua o astfel de activitate. Iranul a anunţat de câteva luni că se pregăteşte să mute activitatea de îmbogăţire a uraniului la Fordow, de la principala uzină din Natanz şi să-şi dezvolte capacitatea. Un ziar iranian l-a citat duminică pe directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică afirmând că Iranul va începe în viitorul apropiat îmbogăţirea uraniului la Fordow.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat luni că Iranul a început să producă uraniu îmbogăţit la un nivel de puritate de 20 % la instalaţiile sale de la Fordow. ”AIEA poate confirma că Iranul a început producţia de uraniu îmbogăţit de până la 20 % la instalaţiile sale de la Fordow”, a indicat agenţia într-un comunicat, adăugând că ”tot materialul nuclear din instalaţii rămâne sub supravegherea agenţiei”.
Uraniul îmbogăţit la un nivel sub 20 % este utilizat doar în scopuri civile, dar dacă îmbogăţirea este ridicată la peste 90 % el poate servi la fabricarea armei atomice.

Israelul, îngrijorat

Israelul se pregăteşte pentru a putea face faţă unei situaţii în care Iranul ar deveni o putere militară nucleară, ceea ce s-ar putea întâmpla în decurs de un an, scrie prsa internaţională. Institutul naţional pentru studii de securitate (INSS) israelian a pregătit scenarii pentru a reacţiona în cazul unui test nuclear iranian, la cererea foştilor ambasadori, oficiali din serviciile de informaţii şi foşti lideri militari, potrivit cotidianului.
În cazul unui test iranian, INSS anticipează în principal o modificare profundă de echilibru al puterilor în Orientul Mijlociu, adaugă The Times, precizând că raportul a fost adresat premierului israelian Benjamin Netanyahou. Îmbogăţirea uraniului se află în centrul unui conflict care durează de mai mulţi ani între Iran şi comunitatea internaţională, care se teme că programul nuclear iranian are obiective militare în pofida negărilor repetate ale Teheranului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *