Iranul ar putea inchide Stramtoarea Ormuz

, ,
 

OrmuzStrâmtoarea Ormuz, prin care trece 40% din traficul maritim petrolier de pe glob, va fi închisă transporturilor de ţiţei în cazul sancţiunilor împotriva exporturilor iraniene de petrol, a avertizat un responsabil cu rang înalt.
“Dacă vor fi adoptate sancţiuni împotriva exporturilor de petrol iranian, nicio picătură de ţiţei nu va mai trece prin Strâmtoarea Ormuz”, a declarat prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi. Statele Unite ale Americii şi unele ţări europene au în vedere impunerea de sancţiuni împotriva exporturilor iraniene de ţiţei din cauza controversatului program nuclear al Teheranului. “Este o nouă tentativă de a deturna atenţia de la adevărata problemă care este nerespectarea de către Iran a obligaţiilor sale internaţionale în domeniul nuclear”, a comentat la Washington un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat, Mark Toner.
Declaraţia făcută de Mohammad Reza Rahimi intervine într-un moment în care marina iraniană a demarat sâmbătă zece zile de manevre militare navale în jurul Strâmtorii Ormuz. Forţele navale au fost desfăşurate la est de Strâmtoarea Ormuz, în Marea Oman, Golful Aden, precum şi în Oceanul Indian. Închiderea Strâmtorii Ormuz este “foarte uşor de realizat” pentru forţele armate iraniene, dar nu este necesară deocamdată, a declarat miercuri pentru televiziunea în limba engleză Press-TV amiralul Habibollah Sayyari, comandant al marinei iraniene.
“Întreaga lume ştie cât de importantă şi strategică este strâmtoarea, iar aceasta se află complet sub controlul Republicii Islamice Iran”, a subliniat amiralul. “Închiderea strâmtorii este foarte uşor de realizat pentru forţele armate iraniene, este ca băutul unui pahar de apă, după cum se spune în persană”, a mai adăugat sursa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *