Iranul ameninta cu blocarea Golfului Persic

, , , , ,
 

Iranul ameninta flotele occidentale cu rachete rusesti

Iranul ameninta flotele occidentale cu rachete rusesti

Autoritatile de la Teheran au amenintat ca, in cazul in care Iranul va fi atacat, vor inchide stramtoarea Ormuz prin care este transportat petrolul arab, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In zona, Iranul detine baterii de rachete anti-nava (SS-N-22 Sunburn) si 12 locatii pentru lansatoarele de rachete de tip Silkworm, plasate langa Bandar-e Abbas si pe insula Khang. De asemenea, sunt desfasurate trei submarine de tipul Tareq, din clasa Kilo, si alte submarine, de mici dimensiuni, de tipul Ghadir, care pot fi lansate de la baza din Chabahars. Declaratia a fost facuta cu ocazia lansarii a patru noi submarine, de productie proprie, din clasa Ghadir.
Submarinele nu sunt mari, dar potrivit autoritatilor iraniene, ele sunt foarte eficiente la mica adancime. Acum Iranul are lansate in total 11 submarine Ghadir de 120 de tone care fac misiuni de supraveghere de-a lungul coastelor iraniene. Ministrul iranian al Apararii a dat asigurari populatiei ca aceste submarine impreuna cu rachetele cu raza scurta si medie de actiune, tot de productie iraniana, asigura in totalitate apararea republicii islamice. In cazul unui atac, Iranul a amenintat ca va bloca imediat stramtoarea Ormuz, pe care o controleaza.

Stramtoare strategica

Stramtoarea ofera un avantaj strategic urias Iranului, in conditiile in care pe aici este transportat aproape jumatate din petrolul lumii, iar printre clienti se numara tari ca Statele Unite. In apropiere de stramtoarea Ormuz si in Golful Persic, Teheranul are inca un submarin de productie proprie de 500 de tone si 3 submarine rusesti din clasa Kilo. Dupa acordurile incheiate pentru construirea centralei nucleare de la Bushehr, Rusia a mai parafat in 2005 un acord cu Iranul, de data aceasta obiectivul fiind echiparea submarinelor iraniene cu rachete. Rosoboronexport a negocia cu Iranul repararea si modernizarea celor trei submarine iraniene (Tareq/Kilo) care au fost vandute de catre Moscova Iranului intre 1992 si 1996. Modernizarea consta in inlocuirea componentelor invechite si dotarea cu rachete de tip Club-S impotriva fortelor navale, cu raza de actiune de 200 de km. Cotidianul Kommersant, care a relatat despre acest subiect, a mai dezvaluit atunci ca, pentru fiecare dintre cele trei submarine, exista un contract in valoare de 80-90 de milioane de dolari.
Reamintim ca in ultimele luni, autoritatile Republicii Islamice au lansat amenintari repetate la adresa Israelului, Statelor Unite si a Uniunii Europene, spunand ca sunt gata de replica in cazul unui atac sau daca Iranul va primi noi sanctiuni economice.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *