Investitorii straini din Republica Moldova, speriati de alegerile anticipate

, , , ,
 

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a avut intalniri cu diaspora basarabeana din Elvetia

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a avut intalniri cu diaspora basarabeana din Elvetia

Imediat ce au fost informati ca in Republica Moldova vor avea loc alegeri, investitorii straini au decis stoparea proiectelor investitionale pentru o perioada nedefinita, iar, in functie de rezultatele alegerilor, vor decide daca vor relua investitiile in economia Republicii Moldova, a declarat recent in Elvetia, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Cu toate acestea, Chisinaul beneficiaza de un sprijin fara precedent din partea institutiilor europene in vederea depasirii crizei economice si a promovarii reformelor democratice. “Daca reformele erau promovate la timpul potrivit, atunci cetatenii nostri lucrau pentru firme elvetiene, germane, italiene, dar in Republica Moldova si nu departe de casa”, a mai spus Mihai Ghimpu. In opinia acestuia, in Republica Moldova exista probleme de mentalitate si mai ales ce tin de schimbarea ei, deoarece reformele nu s-au produs la momentul necesar.
“Fara reforme bine gandite si fara investitii straine, autoritatile din Republica Moldova nu vor reusi sa schimbe situatia in bine in cel mai scurt timp, astfel incat sa reveniti in Republica Moldova. Va multumesc pentru ca v-ati asumat riscul de a pleca departe de casa si familie, pentru ca gratie dumneavoastra si tuturor cetatenilor nostri aflati peste hotare Republica Moldova mai traieste”, a declarat Mihai Ghimpu, la intrevederea pe care a avut-o in seara zilei de duminica, la Geneva, cu comunitatea cetatenilor Republicii Moldova din Elvetia.

Basarabeni de Elvetia

Margareta Donos-Stroot, Preşedinta Asociaţiei moldovenilor din Confederaţia Elveţiană şi Preşedinta clubului jurnaliştilor din Geneva, a menţionat că potrivit statisticilor, la 1 iulie 2010, pe teritoriul Elveţiei se aflau legal 762 de cetăţeni ai Republicii Moldova, dintre care 63 sunt studenţi la diferite instituţii de învăţământ superior din Confederaţia Elveţiană, iar 147 locuiesc în cantonul Geneva. M. Donos-Stroot a mai precizat că unii dintre moldovenii veniţi la întâlnire au parcurs sute de kilometri pentru a discuta cu preşedintele Legislativului de la Chisinau.
Ulterior, Preşedintele Mihai Ghimpu a răspuns la numeroasele întrebări adresate de cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Elveţia. Majoritatea dintre ele au vizat modalitatea de repartizare a ajutoarelor financiare externe, modificările operate la codul electoral cu referire la participarea la vot a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare, liberalizarea economiei, liberalizarea pieţei aviatice, fapt ce ar permite ieftinirea biletelor de avion şi deschiderea curselor directe, ratificarea acordurilor de protecţie socială cu statele în care se află cetăţeni moldoveni la muncă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *