Investitorii au tot mai puțină încredere în Gazprom

de | iul. 26, 2013 | Caucaz, Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

În pofida faptului că înregistrează profituri enorme, concerbul rus continuă să piardă poziții în rating-urile mondiale, iar potențialii investitori în acțiunile cele mai mari companii rusești au tot mai puțină încredere în aceasta, relateaza mass-media de specialitate, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Gazprom, arma strategica pentru Federatia Rusa

Gazprom, arma strategica pentru Federatia Rusa

În pofida faptului că înregistrează profituri enorme, concerbul rus continuă să piardă poziții în rating-urile mondiale, iar potențialii investitori în acțiunile cele mai mari companii rusești au tot mai puțină încredere în aceasta, relateaza mass-media de specialitate, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. În rating-ul Financial Times Global 500 pentru 2013, Gazprom a ocupat locul 57, pierzând într-un singur an 26 poziții, fiind astfel eliminat din lista celor mai mari 50 companii din lume. De menționat că pentru clasament au fost folosite datele despre capitalizarea companiilor valabile in data de 28 martie 2013, iar incepand cu data de 2 aprilie 2013, Gazprom a scăzut în preț și mai mult – capitalizarea companiei a coborât sub pragul de 100 miliarde dolari. Aceasta, in pofida faptului ca, in urma câțiva ani conducerea gigantului rus isi declara intenția de a ocupa locul întâi în clasament, considerand ca, treptat, capitalizarea concernului va ajunge la aproximativ 1 trilion dolari.

Apple, cea mai scumpa companie

În clasamentul care analizează corporațiile mondiale pe baza capiatalizării, concernul rus este situat între Walt Disney și McDonald’s. Conform Financial Times Global 500 cea mai scumpă companie din lume rămâne Apple cu o capitalizare de 415,7 mlrd dolari. Locul doi este ocupat de compania ExxonMobil cu 403,7 miliarde dolari.
În alt rating publicat recent de Fortune Global 500, unde companie sunt clasate după venitul anual, Gazprom-ul a scazut mai multe poziții. Anul acesta a ocupat locul 21, deși cu un an înainte era pe 16. Primele trei locuri sunt ocupate de compania olandezo-britanică Royal Dutch Shell, compania americană de retail, Wal-Mart, și ExxonMobil.

Gazprom, imun la criza?

În 2008, atunci când criza financiară mondială era la inceput, conducerea politica rusă, și mai ales conducerea Gazprom, nici nu vroiau să audă de criză. Mai mult ca atât, oficialii declarau că vor ajunge să vândă gazul cu 500 dolari pentru 1 mii de metri cubi, iar capitalizarea companiei va depăși 1 trilion dolari.
Intentiile partii ruse au fost afectate de catre criza. Astfel, in 2011, răspunzând la întrebările corespondentului revistei germane Der Spiegel, șeful concernului rus, Alexei Miller încerca să păstreze o atitudine pozitiva. „Cu doi ani în urmă ați prmis că veți ridica capitalizarea Gazprom până la 1 trilion dolari și să transformați concernul în cea mai mare companie din lume. Dar în schimb cotația la bursă a Gazrpom a scăzut de la 300 miliarde la 130 miliarde dolari. Înseamnă aceasta că epoca „de aur” a Gazprom-ului a trecut?” a întrebat jurnalistul german.
„A trecut epoca „de aur” nu a Gazprom-ului, ci a capitalismului financiar, baza căruia sunt exclusiv valorile de hârtie. Despre capitalizarea de un trilion de dolari noi am vorbit în 2008, până la criza financiară mondială, în sistemul de coordonate ale capitalismului financiar de hârtie. Iar acest sistem s-a discreditat”, a răspuns Miller.

Proiecte neprofitabile

Conform estimarilor expertilor, Gazprom-ul nu valoreaza mai mult de 100 de miliarde de dolari, deși, conform Fortune, profitul Gazpromului a fost de 38,1 miliarde dolari. Această sumă este chiar mai mare decât al liderului clasamentului, Royal Dutch Shell, care a obținut 26,6 miliarde dolari. Gazprom a obținut profituri mai mici decât ExxonMobil (44,9 miliarde dolari) și Apple (41,7 miliarde dolari).
Experții și analiștii economici totuși nu sunt surprinși de căderea Gazprom-ului în ratingurile de profil. Astfel, conform reprezentantului companiei de consulting RusEnergy, Mihail Krutihin, situația reflectă lipsa de interes a investitorilor pentru investitii pe termen lung in companie. „Motivul este unul simplu–Gazprom investește sume enorme în proiecte care niciodată nu vor fi profitabile și nici măcar nu se va reusi recuperarea investitiilor. Este suficient să ne amintim de proiecte precum construcția unei uzine de lichifiere a gazelor naturale în Vladivostok, exploatarea depozitelor de gaze din Yakutia (cu perspectiva de a exporta gazul în China), construcția „South Stream”, etc. Concernul, la indicațiile conducerii politice a țării, investește în proiecte extrem de scumpe și inefective din puct de vedere economic, de aceea nu există încredere din partea investitorilor, situatie care nu se va schimba in viitorul apropiat” este convins Krutihin.

Considerente politice

Același punct de vedere este împărtășit și de directorul departamentului de analize al agenției „Invest cafe”, Grigorii Birg. „Datele rating-ului au evidențiat bine situația privind costul acțiunilor companiei la bursă, care din toamna lui 2012 a scăzut cu 35 %. Chiar dacă a recuperat o parte din pierderi în această vară, pentru mulți investitori este chestionabilă politica ambiguă a conducerii companiei față de construcția gazoductelor în Europa, deciziile fiind luate mai mult din considerente politice, decât din motive de fezabiitate economică”, a declarat Birg. Iar la toate acestea se adaugă și presiunile concurenților interni, care pe fondalul scăderii vânzărilor Gazprom-ului au reușit să își mprească cota pe piața internă a gazelor naturale din Federatia Rusa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *