Internetul moldovenesc, lovit de cenzura comunista

, ,
 

Cenzura comunista ameninta internet-cafeurile

Cenzura comunista ameninta internet-cafeurile din Chisinau, capitala Republicii Moldova

Furnizorii moldoveni de servicii de Internet vor fi obligati la mijlocul anului 2010 sa asigure in decurs de 90-180 de zile descifrarea oricarei informatii din retelele sale, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Asa prevede Legea cu privire la prevenirea si combaterea criminalitatii in domeniul informational, adoptata de fostul Parlament, dominat de deputatii comunisti, care a intrat in vigoare saptamana trecuta.
Conform surselor oficiale, in combaterea criminalitatii in retelele informationale din Republica Moldova se vor odupa toate structurile de forta din fosta republica sovietica, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne si Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei. Procuratura Generala de la Chisinau va coordona si va dirija urmaririle penale, iar Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova va desfasura actiuni de investigatii operative in acest domeniu.
La solicitarea organelor respective furnizorul de servicii trebuie sa prezinte toate datele despre utilizatorii care pot identifica clientul, inclusiv informatia despre partenerii sai – despre furnizorii de servicii prin care circula fluxurile informationale de care serviciile speciale sint interesate. Legea permite organelor competente ale Moldovei sa ofere altor state informatia despre utilizatorii de internet. Legea nu precizeaza ce inseamna notiunea de “criminalitate informatica”, ci obliga Guvernul ca in decurs de trei luni sa prezinte Parlamentului de la Chisinau propunerile privind armonizarea legislatiei in vigoare.
Mass-media locala de la Chisinau precizeaza ca o serie de experti rusi, consultati de fosta conducere comunista, au declarat ca in urmatorii ani influenta retelelor informationale asupra politicii si economiei statelor din spatiul Comunitatii Statelor Independente va creste de cateva ori. Drept argument acestia citeaza „devastarea la 7 aprilie a cladirii Parlamentului si Presedintiei din Moldova, ai carei organizatori au utilizat intens internetul si mesajele SMS”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *