International Steering Group se dizolva. Suveranitate deplina pentru Kosovo

, ,
 

Kosovo va obţine luni suveranitate deplină, după ce International Steering Group (Grupul de Orientare pentru Kosovo) va pronunţa la Pristina dizolvarea sa.
O sărbătoare uriaşă este prevăzută în capitala kosovară, la patru ani şi jumătate după proclamarea unilaterală a independenţei sale faţă de Serbia, la Pristina, pregătirile pentru acest eveniment fiind în curs duminică seară, în special prin instalarea unei scene gigantice unde vor evolua artişti din Kosovo, dar şi din Albania vecină, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina. ISG a făcut cunoscut că dizolvarea sa va fi anunţată luni la sfârşitul după-amiezii, marcând astfel “accesul Kosovo la suveranitate deplină”, dovadă a “sprijinului său ferm pentru un stat democrat şi multietnic”.
Încetarea “supravegherii internaţionale” a Kosovo a fost decisă de ISG la începutul lunii iulie, cu ocazia unei reuniuni ce a avut loc la Viena. Grupul de Orientare privind Kosovo este alcătuit din 25 de ţări, printre care Statele Unite şi Turcia, care au susţinut independenţa fostei provincii sârbe, proclamată pe 17 februarie 2008, în pofida opoziţiei vehemente a Belgradului, după războiul din perioada 1998-1999 în care s-au confruntat gherila separatistă kosovară şi forţele sârbe.
Ameliorarea relaţiei cu Kosovo reprezintă principala condiţie pe care trebuie să o îndeplinească Serbia, care a obţinut în martie statutul de candidat la aderarea la UE, pentru a obţine o dată exactă a deschiderii negocierilor cu Bruxellesul. Decizia ISG nu va modifica acţiunile în curs ale misiunii EULEX de poliţie şi justiţie a Uniunii Europene, al cărei mandat a fost prelungit cu un an, până în 2014, şi nici pe cele ale Forţei NATO în Kosovo (KFOR).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *