Integritatea teritorială a Ucrainei, sprijinită de Berlin

, , , , , , , , ,
 
Liderul de la Kiev, Petro Poroșenko, mizează pe sprijinul omologului său german Frank-Walter Steinmeier

Liderul de la Kiev, Petro Poroșenko, mizează pe sprijinul omologului său german Frank-Walter Steinmeier

Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei după o întâlnire cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, marţi la Kiev, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Berlinul a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai sancţiunilor din ultimii ani pentru a face presiuni asupra Rusiei să înapoieze Ucrainei regiunea sudică Crimeea şi să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

Poziție germană

“Securitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei sunt aproape de inimile noastre”, a declarat Steinmeier după întâlnirea de la reşedinţa prezidenţială, Palatul Mariinski. Acordul de pace din 2015 a fost până acum singurul mod de “a progresa, pas cu pas”, a adăugat înaltul oficial german.

Cei doi lideri au discutat despre paşii Ucrainei de continuare a integrării cu Uniunea Europeana şi eforturile de a pune capăt mai multor ani de conflict între armata ucraineană şi grupurile de rebeli proruşi din estul Ucrainei.

Steinmeier a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut, la începutul vizitei sale de două zile în capitala ucraineană.  El urmează de asemenea să poarte discuţii cu prim-ministrul ucrainean, Volodîmir Groisman, şi se va întâlni cu diferiți reprezentanți ai societății civile.

Desant politic de anvergură

Vizitele pe care președintele şi ministrul de externe ai Germaniei le efectueze în Ucraina demonstrează că statul ucrainean rămâne una dintre prioritățile politicii externe germane, a declarat ambasadorul ucrainean la Berlin, Andri Melnik, menţionând că președintele german, Frank-Walter Steinmeier, va efectua o vizită în Ucraina pe 29 şi 30 mai, iar ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, va fi la Kiev între 31 mai şi 1 iunie. „Această dublă vizită a preşedintelui şi a ministrului de externe ai Germaniei, în aceeaşi săptămână, este cel mai clar semnal de susţinere a președintelui Petro Poroșenko și a eforturilor de implementare a reformelor iniţiate de conducerea și de guvernul Ucrainei. Totodată, este un un fel de cartonaș galben pentru toți cei care afirmă în mod incorect existenţa unei aşa-numite oboseli sau dezamăgiri din partea Europei și, în mod special, a Germaniei” a explicat ambasadorul ucrainean. În opinia diplomatului, un asemenea ”desant politic” din partea Berlinului are, mai presus de toate, o importanţă simbolică profundă: Ucraina este o prioritate a politicii externe a Germaniei şi ocupă un loc important în acordul de coaliție pe baza căruia s-a format noul guvernul federal.

Interese economice

Mass-media citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS menționează că Germania are de asemenea interese economice şi a dat aprobarea finală extinderii unei conducte pentru transportul gazelor naturale din Rusia direct în Germania. Lucrările de extindere a gazoductului au început în aceasta lună, autoritățile de la Berlin respingând orice acuzație, considerând că problema gazoductului este strict una comericială, fără tentă politică.

Ucraina a contestat acest proiect, considerând că subminează sancţiunile internaționale impuse Federației Ruse după anexarea Crimeei și izbucnirea confruntărilor din Donbass.

Pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Kiev, Steinmeier s-a întâlnit cu Poroşenko luna trecută la Berlin pentru discuţii axate pe eforturile de restabilire a păcii în estul Ucrainei. Ministrul german pentru afaceri economice şi energie, Peter Altmaier, a vizitat de asemenea Ucraina în aceasta lună şi a asigurat că Germania se bazează în continuare pe Ucraina pentru transportul gazelor. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *