Integrarea europeana a Chisinaului, obiectiv strategic al Romaniei

, , , , ,
 

Chisinaul va beneficia de experienta Bucurestiului

Chisinaul va beneficia de experienta Bucurestiului

„Prioritatea mandatului meu este susţinerea parcursului european al R. Moldova, iar obiectivul direct este introducerea Moldovei în pachetul Balcanilor de Vest. Acest lucru îi va oferi posibilitatea de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat noului ambasador român la Chişinău, Marius Lazurcă, după ceremonia de înmânare a scrisorilor de acreditare preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Ambasadorul a mai declarat, conform mass-media de la Chisinau, ca mandatul sau este de a “sustine foarte generos efortul de modernizare a Republicii Moldova, de apropiere de standardele europene” si a adaugat ca relatia bilaterala cu R. Moldova este o prioritate de gradul 0 pentru Romania.
„Desi protocolul nu permite sa am emotii, recunosc ca sunt foarte emotionat”, a declarat la inceputul intrevederii Marius Lazurca si a spus ca este fericit sa aduca la Chisinau scrisorile de acreditare de la presedintele roman, Traian Basescu, informeaza Info Prim Neo. Replica presedintelui interimar moldovean a fost: “Simtiti-va ca acasa”. Gimpu s-a declarat convins ca venirea ambasadorului roman la Chisinau va duce la „cimentarea relatiilor dintre Republica Moldova si Romania”.

Politica comuna

Marius Lazurcă a mai spus că cele două consulate de la Bălţi şi Cahul vor fi deschise oficial pe data de 30 iunie 2010, dar a precizat că personalul consular deja lucrează la Secţia Consulară din capitală, unde prelucrează dosarele solicitanţilor din aceste regiuni.
La rândul său, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a spus că în curând va fi numit şi noul ambasador al RM la Bucureşti. El nu a vehiculat, însă, niciun nume. „Demult asteptam sa vina ambasadorul Romaniei in Republica Moldova”, a declarat Mihai Ghimpu, citat de mass-media. El a spus ca i-a multumit ambasadorului pentru sprijinul Romaniei in problema integrarii. „Am zis ca dorim si in continuare sa existe aceasta politica, ba mai mult, sa cimentam aceste relatii. In afara de faptul ca suntem doua state vecine suntem acelasi popor, care vorbim aceeasi limba si ar fi bine ca politica noastra comuna sa aduca bunastarea tuturor romanilor”, a declarat Ghimpu.

Axa diplomatica

Diplomatul roman a vorbit despre insemnatatea in politica externa romaneasca a Republicii Moldova, subliniind ca “Romania acorda o importanta nu speciala, nu strategica, ci cu totul extraordinara raporturilor bilaterale”.  „Obiectivul nostru este ca in curand Republica Moldova sa fie cuprinsa in pachetul Balcanilor de Vest, care confera statutul de stat candidat la UE, sa beneficieze de sprijinul UE ca stat membru al acestui pachet, ca intr-un orizont de timp definit sa poata deveni un stat membru, impreuna cu Romania”, a spus Marius Lazurca.
Acesta si-a inceput deja activitatea la Chisinau, pregatind vizita de aziin capitala moldoveneasca a premierului Emil Boc, care va merge sa inmaneze primele permise de mic trafic la frontiera.  „Maine va fi un moment simbolic, au fost invitate 20 de persoane, celelalte permise eliberate vor fi transmise cetatenilor prin posta”, a spus ambasadorul. Lazurca a mai precizat ca in 30 iunie consulatele de la Balti si Cahul vor fi pe deplin operationale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *