Intalnire Vlad Filat – Mehmet Selim Kartal. R Moldova, partener strategic pentru Turcia

, , ,
 

Mehmet Selim Kartal a dat asigurări că Turcia consideră Republica Moldova un partener strategic, iar domnia sa este la Chişinău pentru a contribui la consolidarea relaţiilor dintre cele două state.  Prim-ministrul Vlad Filat a avut joi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal.
Premierul i-a dorit noului ambasador, acreditat în R. Moldova pe 3 februarie, bun venit şi succes în activitate în ţara noastră. În cadrul întrevederii, Vlad Filat a menţionat că relaţiile dintre cele două state sunt foarte bune şi există perspectivă de dezvoltare a acestora în continuare. Prim-ministrul a salutat reluarea activităţii Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, comercială şi tehnico-ştiinţifică. La ultima şedinţă a acesteia a fost abordat subiectul lansării rundei a treia a negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber între Turcia şi R Moldova pe produse industriale şi agricole.
Premierul a mai spus că la Chişinău este aşteptat în viitorul apropiat ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu. “Noi avem aşteptări mari de la această vizită şi ne dorim ca în cel mai apropiat timp să fie semnate mai multe documente importante de colaborare între cele două state, printre acestea Declaraţia privind stabilirea unui Parteneriat strategic între Republica Moldova şi Turcia, dar şi Acordul privind abolirea reciprocă a vizelor, deoarece sunt în interesul cetăţenilor ambelor state”, a spus Vlad Filat.

Cooperare economică

Referitor la colaborarea economică, prim-ministrul de la Chişinău a precizat că volumul comerţului exterior cu Turcia în anul 2011 a fost de 440,3 mil. dolari SUA, dintre care exportul – 73,4 mil. dolari SUA, în creştere cu 8% faţă de anul 2010, iar importul – 366,9 mil. dolari SUA, mai mult cu 78% faţă de aceeaşi perioadă. Totodată, premierul a spus că Guvernul R Moldova optează pentru extinderea relaţiilor comerciale cu Turcia, în special la capitolul export. De asemenea, Vlad Filat a apreciat colaborarea în domeniul învăţământului, al transportului, dar şi acţiunile de sprijin ale autorităţilor turce în vederea integrării cât mai active a populaţiei găgăuze în societatea moldovenească.
Mehmet Selim Kartal a dat asigurări că Turcia consideră Republica Moldova un partener strategic, iar el este aici pentru a contribui la consolidarea relaţiilor dintre cele două state. Acesta a menţionat că există un mare potenţial care trebuie valorificat în cooperarea economică dintre cele două ţări.
“Pe parcursul activităţii mele aici mă voi strădui să conving cât mai mulţi oameni de afaceri turci să investească în Republica Moldova. Până la sfârşitul acestei luni un grup de investitori va veni la Chişinău pentru a se familiariza cu piaţa de aici”, a spus Ambasadorul turc. Mehmet Selim Kartal a mai menţionat că pe parcursul activităţii sale el va fi nu doar Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, dar şi ambasador al Moldovei în Turcia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *