Intalnire Oprescu-Gokcek: Moschee la Bucuresti, biserica la Ankara

, , ,
 

Primarul general al Bucureştilor, Sorin Oprescu, s-a întâlnit miercuri cu omologul său turc, primarul Ankarei, Melih Gokcek, una dintre problemele discutate fiind posibilitatea de a se construi o moschee la Bucureşti şi, la reciprocitate, o biserică la Ankara.
„Am pregătit o serie de locuri pe care dorim să le vedem, cât de curând, împreună cu ambasadorul Turciei, comunitatea turcă din Bucureşti fiind într-un număr destul de mare şi, printr-o bilateralitate a acestei chestiuni, să se construiască o biserică creştină în Ankara, pentru că în Istanbul există. De altfel, este una dintre promisiunile pe care preşedintele Republicii a făcut-o în timpul vizitei de acum două luni, din Turcia, şi în sensul acestei înţelegeri am acţionat şi noi”, a spus Oprescu.
Primarul general a reiterat, în prezenţa ambasadorului Turciei la Bucureşti, Omur Solendil, bunele relaţii dintre cele două oraşe, sprijinul şi atenţia pe care edilii oraşului Ankara îl acordă Bucureştiului. „Mă refer la partea de iluminat ecologic a oraşului, un proiect pe care încercăm să-l implementăm în Bucureşti, pentru că ne asigură o economie la curentul electric de aproape 38%”, a spus edilul şef.

Ankara, model pentru Bucureşti

Primarul General, Sorin Oprescu, s-a intalnit miercuri, la sediul Primariei Municipiului Bucuresti, cu primarul orasului Ankara, Melih Gokcek si cu ambasadorul Turciei in Romania, Omur Solendil. Vizita Primarului Ankarei vine ca urmare a invitatiei remise acestuia de Oprescu, de a viziona finala Europa League, la Bucuresti. Cu aceasta ocazie, cei doi oficiali au continuat dicutiile cu privire la proiectele stabilite in urma parteneriatului definitivat in urma vizitei primarului general, Sorin Oprescu la Ankara.
In ceea ce priveste infrastructura, Oprescu a explicat ca, dupa modelul Ankarei, la nivelul Bucurestiului, se urmareste fluidizarea traficului cu ajutorul pasajelor subterane. „Dupa vizita pe care am efectuat-o la Ankara, am fost placut surprins de masurile privind fluidizarea traficului. Dupa acest model, am terminat proiectul subtrecerilor pe care imi doresc sa-l pun in aplicare, in acest an, in Bucuresti”, a mentionat primarul Bucureştilor
La randul sau, Primarul orasului Ankara a precizat ca, in ciuda eforturilor depuse de Municipalitate, traficul din Ankara este inca agomerat. „In Ankara a inceput sa se aglomereze tot mai mult, sunt foarte multe autovehicule. Erau 350.000 de masini in momentul in care am venit la primarie, iar acum sunt aproximativ 1.400.000. Ne-am confruntat cu mari probleme in acest sens, mai ales in contextul in care Primaria nu avea putere financiara de a construi metroul. In conditiile unei bune colaborari cu Guvernul Turciei, Ministerul Transporturilor va construi reteaua de metrou, dupa care, adiministrarea acesteia va trece in sarcina Primariei. Vorbim de aproximativ 44 de km de retea de metrou continua, iar acest lucru, impreuna cu masurile noastre, va contrubui simtitor la imbunatatirea traficului”, a precizat Gokcek.
In decembrie 2010, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu i-a oferit Cheia Orasului, primarului Ankarei, Melih Gokcek.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *