Insurgentii prorusi arunca la cos planul de pace al lui Porosenko

, , , , ,
 

soldiers ukraineSeparatistii prorusi din estul Ucrainei refuza o incetare a focului si vor ca razboiul civil sa continue. Ordinul de incetare a focului, proclamat unilateral vineri de Kiev, nu va fi respectat de catre “fortele de autoaparare” din estul Ucrainei, care declara ca retragerea trupelor ucrainene este conditia sine qua non pentru stabilizarea situatiei, a declarat luni “guvernatorul popular” al Donbasului, Pavel Gubarev, citat de RIA Novosti. ‘incetarea unilaterala a focului anuntata de militari ucraineni fara consultarea cu noi nu este recunoscuta de catre fortele de autoaparare. Am luptat si vom continua sa luptam’, a indicat Gubarev. Cu toate acestea, militiile separatiste nu cred in promisiunile presedintelui Petro Porosenko si se pregatesc de noi lupte, afirmand ca armistitiul ofera doar un ragaz armatei regulate ucrainene pentru a se regrupa si a-si intari pozitiile.

Acesta a anuntat ca dispune de propriul plan de ‘stabilizare’ — retragerea trupelor ucrainene din estul tarii si recunoasterea de catre Kiev a autoproclamatelor ‘republici populare’ Donetk si Lugansk. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a ordonat vineri seara tuturor unitatilor militare implicate in operatiunea speciala in partea de est a tarii sa inceteze focul pentru o saptamana pana la 27 iunie. El si-a prezentat, de asemenea, planul de solutionare a situatiei din zonele de conflict. Acest document, in 15 puncte, ofera garantii de securitate tuturor participantilor la negocieri. Este vorba in primul rand de o amnistie pentru cei care accepta sa depuna armele si care nu au comis crime grave, precum si eliberarea ostaticilor; crearea unui coridor pentru ca mercenari rusi si ucraineni sa poata parasi teritoriul ucrainean.

Presiuni din partea UE

Pe de alta parte, mai multe state din UE insista ca Rusia, principalul vector de sustinere al separatistilor din estul Ucrainei, sa accepte planul de pace al lui Porosenko. Mai multi ministri europeni de Externe au indemnat luni Rusia sa accepte planul de pace al presedintelui ucrainean Petro Porosenko, unii amenintand cu adoptarea unor noi sanctiuni, relateaza AFP. “Presedintele Putin trebuie sa nu se indoiasca de faptul ca UE este pregatita sa adopte noi masuri” de sanctionare a Rusiei, a avertizat ministrul britanic William Hague, inaintea unei reuniuni cu omologii sai la Luxemburg. Nicio decizie cu privire la sanctiuni nu urmeaza sa fie adoptata luni, insa problema ar putea sa fie evocata la summitul sefilor de stat si de guverne, vineri, la Bruxelles. “Pana vineri urmeaza sa fim in masura sa vedem cum raspunde Rusia” planului de pace al lui Porosenko, a subliniat Hague.

“Nu exista nicio indoiala ca este vorba despre o saptamana cruciala pentru Ucraina”, a adaugat omologul sau german Franck-Walter Steinmeier, care urmeaza sa plece intr-o vizita la Kiev luni seara. “Planul de pace al presedintelui Porosenko si incetarea focului sunt nu doar curajoase, ci reprezinta totodata o etapa decisiva” in vederea unei solutionari a crizei, a adaugat el. Invitat la Luxemburg, noul ministru ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a anuntat ca va prezenta detaliat cele 28 de masuri principale din acest plan de pace. El a insistat asupra necesitatii unei “aplicari integrale a planului de pace”, inclusiv un “control eficient la frontiera” cu Rusia. In schimb, mai multe coloane de blindate ruse au fost surprinse luni indreptandu-se spre granita cu Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *