Insulele Kurile. Pe Medvedev il lasa rece reactia Japoniei

, , ,
 

Premierul rus Dmitri Medvedev s-a declarat “indiferent” la reacţia Japoniei cu privire la vizita sa în una din insulele Kurile de Sud, reclamate de Tokyo de la anexarea de după al Doilea Război Mondial.
“În ceea ce priveşte reacţia partenerilor noştri japonezi, aceasta mă lasă indiferent. Nu îmi pasă atât de mult, încât să-mi pierd timpul răspunzând la această chestiune”, a afirmat Dmitri Medvedev. “Ce avem de discutat cu ei? Problema prezenţei premierului rus pe teritoriul rusesc? Aceasta ar putea ajunge prea departe”, a adăugat şeful guvernului de la Moscova. Deplasarea efectuată marţi de Medvedev în Kurile a provocat imediat reacţia diplomaţiei de la Tokyo, care l-a convocat pe ambasadorul rus în Japonia pentru a-şi exprima protestul faţă de această vizită.
Rusia şi Japonia îşi dispută apartenenţa a patru insule din arhipelagul Kurile, anexate de URSS la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această dispută teritorială împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. Medvedev s-a mai deplasat în Kurile în calitate de preşedinte în noimebrie 2010, efectuând astfel prima vizită a unui şef de stat rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în acest arhipelag, situat între peninsula rusă Kamceatka, în nord, şi marea insulă japoneză Hokkaido, în sud.
Tensiunile diplomatice între Tokyo şi Moscova au escaladat brusc, după acea vizita în Kunashir, una din cele patru insule Kurile de Sud – numite Teritoriile de Nord de Japonia -, administrate de Moscova, dar revendicate de Tokyo.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] pe aceste insule, fapt ce a provocat iritarea Japoniei. In 2010, fostul presedintele de atunci Dmitri Medvedev a starnit o disputa diplomatica in urma primei vizite facuta de un lider rus pe aceste insule, ulterior Moscova afirmand ca isi va […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *