Insulele Falkland, marul discordiei dintre Marea Britanie si America de Sud

, ,
 

Douăsprezece state sud-americane au emis o declaraţie comună prin care condamnă prezenţa forţelor militare britanice în Insulele Falkland, controlate de Marea Britanie.
Miniştrii de externe ai celor douăsprezece state au cerut, de asemenea, demararea unor negocieri pentru a găsi o soluţie pentru ceea ce au numit “situaţie colonială anacronică în America de Sud”. Tensiunile generate de statutul Insulelor Falkland au crescut în ajunul aniversării, luna viitoare, a războiului pentru Falkland. Explorările petroliere care au loc în jurul insulelor inflamează şi mai mult situaţia.
Ministrul argentinian de externe, Héctor Timerman, a declarat că ţara sa intenţionează să protejeze resursele din apele sudice ale Atlanticului, resurse care aparţin “tuturor argentinienilor”. Ministerul de externe al Marii Britanii a insistat, însă, că în jurul Insulelor Falkland se desfăşoară o activitate comercială legitimă.
În schimb, SUA au anunţat că îşi vor păstra neutralitatea în disputa dintre Londra şi Argentina cu privire la suveranitatea asupra Insulelor Falkland, potrivit unui responsabil american cu rang înalt. “Poziţia noastră rămâne de neutralitate”, a declarat, vineri, responsabilul citat sub acoperirea anonimatului. El a subliniat că Washingtonul sprijină o soluţie negociată în această dispută.
“SUA recunosc administraţia britanică de facto a arhipelagului, dar nu iau nicio poziţie în ce priveşte revendicările de suveranitate ale celor două părţi”, a continuat el. SUA “sprijină cooperarea dintre Buenos Aires şi Marea Britanie în subiecte practice şi cer o rezolvare paşnică a ansamblului problemei”. Responsabilul american a făcut aceste declaraţii la o zi după încheierea vizitei efectuate de premierul britanic, David Cameron, în SUA. Londra îşi exercită suveranitatea asupra Insulelor Falkland din 1833.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *