„Inghet total” intre Washington si Moscova pe seama sanctiunilor economice

de | iul. 29, 2014 | Federatia Rusa, R. Moldova, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Diplomatia rusa precizeaza ca in cazul impunerii de sanctiuni asupra Rusiei pentru situatia din Ucraina s-a mers prea departe. Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov a declarat ca nu se asteapta ”prea curand” la o a doua ”resetare” a relatiilor intre Moscova si Washington din cauza acestora. La decizia partii americane, aproape toate formatele […]

Obama PutinDiplomatia rusa precizeaza ca in cazul impunerii de sanctiuni asupra Rusiei pentru situatia din Ucraina s-a mers prea departe. Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov a declarat ca nu se asteapta ”prea curand” la o a doua ”resetare” a relatiilor intre Moscova si Washington din cauza acestora. La decizia partii americane, aproape toate formatele de cooperare au fost inghetate, a subliniat inaltul responsabil diplomatic rus, citat de RIA Novosti. ‘Evident, nu intrevad si nu astept in viitorul apropiat nicio noua ”resetare”, sau altfel spus ceea ce s-a intamplat cu ceva timp in urma si a condus la rezultate pozitive in relatiile ruso-americane’, a afirmat reprezentantul diplomatiei ruse.

Potrivit acestuia, Washingtonul a mers ‘prea departe’ in retorica sa antiruseasca, din dorinta sa de a pedepsi Rusia, astfel incat este destul de greu de a mai da inapoi. ‘Este regretabil ca in doctrina de politica externa SUA nu au avansat dincolo de sanctiuni si cvasisanctiuni. La toate problemele — un singur raspuns: sanctiuni daca lucrurile nu evolueaza asa cum isi doreste Washingtonul’, a afirmat ministrul rus adjunct de externe. La 16 iulie, SUA au impus a sasea serie de sanctiuni impotriva Rusiei care au vizat o serie de banci si companii energetice si din domeniul apararii. Astfel, pe lista cu sanctiuni au fost incluse monopolul de gaze naturale Gazprom, banca Vneseconombank, companiile Novatek si Rosneft.

Masuri in oglinda

De asemenea, Rusia ar putea limita in curand importul anumitor fructe din Uniunea Europeana şi de pui din Statele Unite, in condiţiile in care Bruxelles-ul se pregateşte sa-şi consolideze sancţiunile la adresa Moscovei. Aceasta decizie este motivata de descoperirea unei insecte periculoase, molia orientala a fructelor, la anumite produse europene, potrivit lui Aleksei Alekseenko, un consilier al directorului agenţiei veterinare ruse Rosselhoznadzor. Moscova este adesea acuzata ca utilizeaza arma comerciala, invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai. Rusia a utilizat aceasta arma in ultimele doua luni impotriva Ucrainei si Republicii Moldova, ca reactie la semnarea de catre cele doua foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu UE.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *