Influența chineză se extinde și în România după Ungaria și Serbia

de | mai 14, 2024 | Știri | 0 comentarii

O nouă filială a Camerei de Comerț și Industrie România – China a fost inaugurată cu fast în Cluj-Napoca, joia trecută, pe 9 mai, eveniment care a fost onorat de prezența ambasadorului Republicii Populare Chineze în România, Han Chunlin. Emil Culda, președintele acestei filiale, a subliniat semnificația majoră a deschiderii acestei instituții pentru mediul de […]

O nouă filială a Camerei de Comerț și Industrie România – China a fost inaugurată cu fast în Cluj-Napoca, joia trecută, pe 9 mai, eveniment care a fost onorat de prezența ambasadorului Republicii Populare Chineze în România, Han Chunlin.

Emil Culda, președintele acestei filiale, a subliniat semnificația majoră a deschiderii acestei instituții pentru mediul de afaceri din Cluj, având drept obiectiv optimizarea relațiilor comerciale deja robuste între România și China. Deși Camera de Comerț și Industrie România – China are o existență de 25 de ani, deschiderea filialei în Cluj vine în contextul unei cereri crescute din partea mediului de afaceri, în special din regiunea Transilvaniei, care are o activitate comercială intensă cu China. Culda a subliniat importanța de a atrage membri interesați pentru a consolida și mai mult aceste relații, oferindu-le informații actualizate și complete despre potențialul colaborării cu China.

Ambasadorul Han Chunlin a salutat inițiativa și a evidențiat rolul esențial pe care această filială îl va juca în dezvoltarea relațiilor comerciale, servind ca un canal direct între agenții economici din cele două țări. De asemenea, a exprimat speranța că numărul de membri ai filialei va crește semnificativ, având în vedere prezența considerabilă a firmelor chinezești în România, active în domenii variate precum construcții, infrastructură, manufactură și servicii. Han Chunlin a evidențiat și perspectivele promițătoare ale colaborării dintre cele două țări în sectoare precum energia, digitalizarea și IT-ul. În plus, a menționat că anul curent marchează 75 de ani de relații diplomatice între România și China, subliniind importanța consolidării acestor legături în contextul global actual.

Florin Bugnar, vicepreședintele filialei Cluj a Camerei de Comerț și Industrie România-China, a subliniat necesitatea unei conexiuni economice directe între Cluj-Napoca și China, a doua cea mai mare economie mondială, cu o creștere economică rapidă și constantă în ultimele decenii. Bugnar a evidențiat potențialul imens al pieței chineze pentru companiile românești și și-a propus să transforme această filială într-un facilitator principal al afacerilor, contribuind la dezvoltarea Clujului ca un centru comercial important în Europa Centrală și de Est.

La eveniment au fost prezenți aproximativ 300 de invitați, printre care foști deputați, candidați la primăria Cluj-Napoca, oameni de afaceri importanți și profesori universitari, aspect care sublinează interesul puternic pentru inițiativa de consolidare a relațiilor comerciale dintre România și China.

Este important de menționat că în săptămâna anterioară Republica Populară Chineză a efectuat un tur de forță în Europa de Est. Președintele chinez Xi Jinping a fost primit cu căldură la Belgrad miercurea trecută, de către omologul său sârb, Aleksandar Vucic, în cadrul unei întâlniri menite să întărească legăturile economice dintre Beijing și Serbia. China a investit sume considerabile de bani în Serbia și în regiunea Balcanilor, concentrându-se în special pe sectorul minier și cel manufacturier. Un semn al consolidării acestor relații este dat de semnarea unui acord de liber-schimb între Beijing și Belgrad în anul precedent.

Într-o declarație fermă, Aleksandar Vucic, în fața unei mulțimi adunate în fața clădirii guvernului, a subliniat poziția Serbiei în legătură cu integritatea teritorială a Chinei. Vucic a declarat, conform postului de stat sârb RTS, că ,,Taiwanul este China’’.

Vizita lui Xi Jinping la Belgrad coincide cu aniversarea a 25 de ani de la bombardamentul NATO asupra ambasadei Chinei, tragedie care a avut loc pe 7 mai 1999 și a rezultat în moartea a trei persoane. Într-un articol publicat în cotidianul sârb Politika, Xi Jinping a subliniat faptul că NATO a atacat ambasada chineză intenționat. Xi a spus că ,,poporul chinez apreciază pacea, dar nu va tolera niciodată repetarea tragediilor istorice”, lăudând totodată ,,prietenia puternică” dintre China și Serbia.

Ulterior, delegația chineză condusă de preşedintele chinez Xi Jinping a aterizat la în capitala maghiară. Ungaria și China au încheiat 18 acorduri în timpul vizitei la Budapesta, consolidând astfel relațiile bilaterale și confirmând rolul de investitor de top al Beijingului în statul central-european. În cadrul summitului, Xi Jinping a îndemnat Ungaria să joace „un rol mai important” în dezvoltarea relațiilor dintre China și Uniunea Europeană, ținând cont că Ungaria va deține președinția UE în a doua jumătate a anului.

Președintele chinez Xi Jinping și-a exprimat optimismul cu privire la viitorul relațiilor bilaterale, caracterizând colaborarea dintre China și Ungaria drept o ,,călătorie de aur”. Întâlnindu-se cu premierul ungar Viktor Orban în cea de-a treia etapă a turneului său european, Xi Jinping a evidențiat că cele două țări vor progresa în implementarea unor proiecte-cheie, printre care și reconstrucția legăturii feroviare Budapesta-Belgrad. Acest proiect, evaluat la 2,1 miliarde de dolari și finanțat în principal printr-un împrumut din partea Chinei, face parte din cadrul Inițiativei Belt and Road.

De asemenea, conform declarațiilor ministrului de Externe al Ungariei, cele două țări vor iniția pregătirile pentru construcția unei linii feroviare în jurul Budapestei, care va facilita transportul bunurilor produse de fabricile chinezești din estul Ungariei către piețele din Europa de Vest. Unul dintre cei mai importanți investitori chinezi în Ungaria, CATL, lucrează în prezent la construirea unei fabrici de baterii în valoare de 7,3 miliarde de euro în Debrecen, în timp ce producătorul chinez de mașini electrice BYD a făcut publică decizia în 2023 de a construi prima sa fabrică europeană în sudul orașului Szeged.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri