Inflație de candidați la prezidențialele din Ucraina

, , , ,
 
Ucraina, razboi electoral total

Ucraina, razboi electoral total

Comisia Electorală Centrală de la Kiev a comunicat că 89 de persoane și-au exprimat dorința de a candida la alegerile prezidențiale din 31 martie 2019, relatează mass-media locală, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Până duminică, ultima zi de depunere a cererilor, au fost înregistrați 28 de candidați, o cifră record pentru Ucraina.

Candidații au posibilitatea de a își face campanie până la 29 martie, la ora 00.00, atunci când va fi interzisă orice agitație electorală.

În special, printre candidații înregistrați se află 13 deputați și doi foști șefi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei.  Din cei 28 de candidați 11 sunt independenți, ceilalți candidează din partea partidelor politice.

Petro Semonenko, liderul partidului Comunist și Nadia Savcenko, pilotul ucrainean arestată sub suspiciunea pregătirii unor acte de terorism, nu vor putea participa la alegerile preterintenționale.

Timoșenko, aroganță electorală

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a declarat că „după ce va câştiga scrutinul prezidenţial din 31 martie 2019, toți cei care s-au folosit de Ucraina în ultimii cinci ani sau au fost implicaţi în acte de corupție și au falsificat alegeri vor fi deferiţi justiției”. „Corupția a înghițit întreaga țară şi este întreţinută de actualul președinte, Petro Poroşenko. După alegeri, acesta va răspunde pentru tot, inclusiv pentru actele de corupție din procesul prin care au fost livrate către armată echipamente militare de la uzinele sale. Poroşenko va răspunde pentru cei cinci ani de distrugere a țării” – a declarat Iulia Timoșenko.

În opinia sa, Ucraina este condusă de o mafie coruptă, formată din oligarhi, care spală bani prin paradisuri fiscale, ascunzându-se în spatele unor sloganuri care utilizează fraze ce conţin cuvinte precum „armată, limbă şi credință”, notează RBC Ucraina, citată de mass-media internațională.

Timoșenko a declarat că nu are nicio îndoială cu privire la victoria sa în alegeri și că obiectivul său principal în fruntea statului este să pună capăt „acestei perioade a nedreptății, a distrugerii economiei și a posibilităţilor financiare ale fiecărei familii”.

„Candidez pentru a începe o perioadă strălucitoare în istoria Ucrainei, o perioadă de înflorire a economiei ucrainene şi de revenire la respectul faţă de oameni şi faţă de justiție. Cred că putem face acest lucru împreună cu toți ucrainenii” – a concluzionat Iulia Timoşenko.

Iulia Timoșenko, convinsă de propria victorie la prezidențiale

Iulia Timoșenko, convinsă de propria victorie la prezidențiale

Zelenski vs. Timoșenko

Dacă în timpul apropiat ar avea loc alegerile prezidențiale în Ucraina, atunci câștigător ar fi actorul Vladimir Zelenski, cu 19% din intenţiile de votare, arată un sondaj de opinie efectuat în luna decembrie 2018 la comanda Institutului Republican Internațional, citat de mass-media de la Kiev.

Candidatul clasat pe poziţia a doua este fosta şefă a executivului de la Kiev, Iulia Timoşenko, cu un procent de 18,2%, urmat de actualul şef al statului, Petro Poroşenko, care ar câştiga teren cu 15,1% din intenţiile de vot, Boiko – 10% și Grițenko – 8,5 %.

Conform sondajului citat, următorul în clasament este liderul Partidului Radical Oleg Lyashko (7,0%), liderul fracțiunii Nashi Evgheni Muraiev (3,6%), candidatul de la partidul Ukrop Alexander Shevchenko (2,9%), primarul din Lviv Andrey Sadovy 2,7%).

Sondajul a fost efectuat în luna decembrie 2018 la comanda Institutului Republican Internațional din SUA.

Ambiții prezidențiale

Șeful statului ucrainean Petro Poroșenko a anunțat anterior, că va candida pentru al doilea mandat. Despre participarea sa la campania electorală din 2019, Poroșenko a anunțat pe 29 ianuarie, în cadrul forumului „De la Kruty la Bruxelles, mergem pe drumul nostru”.

„Sentimentul de profundă responsabilitate față de țară, față de contemporani, generațiile anterioare și viitoare ale ucrainenilor m-a determinat să decid să candidez pentru al doilea mandat la funcția de președinte al Ucrainei”, a spus Poroșenko.

Președintele a menționat că „solicită alegătorilor un mandat pentru a asigura ireversibilitatea integrării europene și euro-atlantice, independența Ucrainei”. El a precizat că în activitatea sa prezidențială „are cu ce se mândri și de ce să-și ceară iertare”, dar nu dorește să se oprească la jumătatea dezvoltării statului.

„Încheind acești cinci ani, voi începe din nou pentru a păstra cursul strategic către Uniunea Europeană și NATO, cursul de transformare a Ucrainei într-o mare țară de succes a oamenilor fericiți”, a declarat Poroșenco. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *