Industria de armament a Kremlinului, falimentata de revoltele din lumea araba

, , , ,
 

Tancul greu T-90, dorit de regimul Gaddafi

Tancul greu T-90, dorit de regimul Gaddafi

Rusia ar putea pierde 4 miliarde de dolari pentru contracte militare neonorate in Libia, in urma adoptarii de catre ONU a sanctiunilor impotriva regimului lui Muammar Gaddafi, scrie presa internationala, citand surse oficiale militare ruse. Dezvaluirile vin la scurt timp dupa ce oficiali militari egipteni au declarat ca noile autoritati vor revizui contractele de aparare ale statului arab, derulate prin firme ale apropiaţilor fostului lider de la Cairo, Hosni Mubarak.
”Dintre tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Libia este principalul cumparator de armament rusesc”, a afirmat sursa mentionata. ”Contractele de vanzari de echipamente militare incheiate cu aceasta tara sunt, in prezent, de aproximativ 2 miliarde de dolari. Negocierile pentru echipamente de aviatie si sisteme de aparare antiaeriana in valoare de 1,8 miliarde dolari se aflau in faza finala”, a precizat sursa citata. Rusia incearca sa pastreze furnizarea de echipamente militare in Orientul Mijlociu, in pofida revoltelor care au zguduit regiunea.
La randul sau, ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov, s-a declarat ingrijorat de impactul revoltelor arabe asupra exporturilor de arme rusesti. „Suntem profund ingrijorati. Am dori ca contractele semnate sa fie onorate”, a afirmat oficialul.

474 de miliarde de euro pentru inarmare pina in 2020

Rusia va aloca aproximativ 1,900 mii de miliarde de ruble (474 de miliarde de euro) pentru cercetare si dezvoltare in cadrul programului de inarmare pana in 2020, o pondere de 80% urmind sa fie destinata achizitionarii de armament nou, a anuntat recent prim-adjunctul ministrului rus al apararii Vladimir Popovkin. Prioritatea principala a programului militar de stat vizeaza dezvoltarea fortelor strategice. Astfel, pina in 2020, Rusia isi propune sa construiasca opt submarine nucleare, dotate cu rachete balistice intercontinentale Bulava. In plus, avioanele Tu-160 ale aviatiei militare vor fi supuse unui proces de modernizare. Rusia intentioneaza sa dezvolte pina in 2020 un nou tip de racheta intercontinentala grea, a mai spus Popovkin.
Ministerul rus al apararii are in vedere dezvoltarea unei grupari orbitale, iar pina in 2020 armata rusa va primi peste 600 de avioane, aproximativ 1000 de elicoptere si 100 de nave, dintre care 20 de submarine, 35 de corvete si 15 fregate. Institutia apararii se va dota pina in 2020 cu zece sisteme de aparare antiaeriana S-500, care vor inlocui rachetele S-400. Prim-adjunctul ministrului apararii a confirmat intentia institutiei de a achizitiona doua portelicoptere clasa Mistral din Franta si de a construi doua nave similare pe santierele rusesti. Popovkin a mai anuntat ca Rusia poarta negocieri cu Franta pentru achizitionarea noii uniforme militare „a soldatului viitorului”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *