Independenţa Kosovo “a stârnit” separatiştii din Transnistria şi Nagorno-Karabah

de | iul. 28, 2010 | Caucaz, Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

"Conflicte îngheţate" din fosta Uniune Sovietică încep “să se dezgheţe", titreaza cotidianul britanic The Times, citat de mass-media internationala.

Regiunea Nagorno-Karabakh, pregatita pentru independenta

Regiunea Nagorno-Karabakh, pregatita pentru independenta

„Conflicte îngheţate” din fosta Uniune Sovietică încep “să se dezgheţe”, titreaza cotidianul britanic The Times, citat de mass-media internationala. Potrivit cotidianul britanic separatiştii din Transnistria şi Nagorno-Karabah “se inspiră” de verdictul Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) privind recunoaşterea legitimităţii proclamării independenţei Kosovo, iar aceasta la rândul său poate duce la izbucnirea unor eventuale războaie şi crize cumplite care vor ameninţa securitatea europeană.
Autorul materialului notează că venirea la putere în Republica Moldova a unui nou guvern pro-occidental a generat o “ciocnire” cu Moscova. Prin vocea preşedintelui interimar al R.Moldova Mihail Ghimpu, Rusiei i se tot cere să-şi retragă trupelor sale din Transnistria. “Folosirea forţei de către una din părţile conflictuale [R.Moldova sau Transnistria, n.r.], riscă implicarea în conflict a Ucrainei, Rusiei şi României”, consideră Halpin.
Menţionăm că şi editorul Die Zeit şi analistul german, Josef Joffe într-un interviu pentru Der Tagesspiegel, a declarat că Transnistria, Ciprul de Nord, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud, Abhazia şi Ţara Bascilor pot deveni state, odată cu verdictul CIJ privind Kosovo.”Fiecare popor va avea statul său, aceasta fiind deja o tendinţă”. Dacă în anul 1945 ONU includea 50 de state-membre, în prezent circa 193. La acest număr se pot adăuga în curând şi Transnistria, Ciprul de Nord, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud, Abhazia şi Ţara Bascilor, a precizat expertul german.
Reamintim ca la 22 iulie, curent, CIJ a anunţat că declaraţia de independenţă a autorităţilor provizorii din Kosovo nu a încălcat nicio prevedere a dreptului internaţional. Independenţa provinciei sârbe Kosovo, declarată unilateral la 17 februarie 2008, a fost recunoscută doar 69 de state dintre cele 193 ale ONU. Printre acestea se numară SUA şi cea mai mare parte a membrilor UE. Rusia, China, România, Spania, Slovacia, Grecia, Cipru şi Republica Moldova au declarat că nu vor recunoaşte Kosovo ca stat independent, fie din solidaritate faţă de Serbia, fie pentru a nu crea un precedent pentru mişcările separatiste din propriile ţări.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *