Incursiune moscovita pentru jocurile politice de la Chisinau

, , , , ,
 

lupu naraskin voronin

Cu siguranta turul de forta facut de emisarul Moscovei, Serghei Naraskin, seful Administratiei prezidentiale de la Moscova, nu a fost doar unul de tatonare si luare a pulsului vietii politice de la Chisinau. Fost elev a lui Putin, acesta a avut convorbiri prelungite cu lideri de peste Prut pentru a incerca sa exprime pozitia Kremlinului vizavi de cursul vietii politice pe care ar trebui sa il ia Republica Moldova. Naraskin I-a convocat pentru discutii comune pe liderii comustilor, Vladimir Voronin si Vladimir Misin, precum si pe reprezentantii PDM, Marian Lupu si Vlad Plahotniuc. Negocierile dintre aceste parti au durat doua ore si au fost purtate in resedintei ambasadorului rus la Chisinau, Valeri Kuzmin. “Azi am avut niste consultantii intensive cu liderii partidelor (n.r. – PCRM si PDM). Pentru Rusia sunt importante relatiile cu RM si desigur configuratia politica de guvernare viitoare a tarii, care va influenta atat politica interna, cat si externa a tarii”, a spus NarAskin. La randul sau, Voronin a declarat ca s-a vorbit despre iesirea din criza politica care domina de aproape doi ani de zile Republica Moldova. “Am vorbit despre relatiile moldo-ruse si despre parteneriatul strategic cu Federatia Rusa. Faptul ca am discutat despre viitoarea conducere a tarii, nu inseamna ca cineva cuiva dicteaza ceva sa intreprinda. In functie de mandatele obtinute, se va determina viitoare conducere a tarii. Dar aceasta, luand in consideratie ca nu mai avem dreptul sa mai organizam alegeri, pentru ca cetateanul s-a saturat de noi si conflictele noastre. De aceea, trebuie sa gasim calea cea mai buna pentru a iesi din aceasta criza politica”, a declarat liderul comunist, Vladimir Voronin, citat de portalul Unimedia.md.

Parteneriat strategic

Lupu a vorbit despre necesitatea intesificarii dialogului dintre Republica Moldova si Rusia si a multumit oficialului rus pentru aceasta vizita. “Am discutat in mod special despre perspectivele parteneriatului dintre RM si Rusia, care este intr-adevar o prioritate pentru noi. Este o pozitie traditionala a Partidului Democrat din Moldova, care mereu a considerat ca este un parteneriat necesar pe termen lung, strategic si in interesul ambelor tari, ambelor popoare. Multe avem in comun, de aceea cu siguranta, in viitor, atat pe plan politic, cat si economic si social, acest parteneriat trebuie sa existe. Iesirea din criza politica este in primul rand interesul intern al tarii noastre. A fost un serios si productiv schimb de puncte de vedere si apreciem la nivel inalt vizita lui Naraskin si rezultatele acestei intrevederi”, a spus liderul PDM, Marian Lupu.

Dezinformare ruseasca

Presa rusa s-a grabit sa afirme despre aceasta intalnire ca dupa aceste negocieri s-ar fi format o alianta de centru-stanga compusa din PCRM si PDM. Stirea a fost difuzata de agentia rusa RIA Novosti in contextul vizitei la Chisinau a sefului administratiei prezidentiale ruse, Serghei Naraskin, despre care analistii au scris ca are drept scop crearea unii coalitii de centru stanga dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova. In schimb, presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a negat informatia transmisa de RIA Novosti. “Nu este corecta informatia. Cum poate fi creata aceasta coalitie, daca in partid chestia asta nu a fost discutata?”, a declarat el , citat de Agerpres. La randul sau, unul dintre reprezentantii comunistilor la discutii a afirmat ca nu s-a ajuns inca la o intelegere. “Negocierile sunt intensive si vor continua, iar intrevederea de astazi a fost din nou in favoarea acestor negocieri”, a spus Misin, precizand ca cele doua formatiuni poarta negocieri de mai mult timp.

Ghimpu: Vizita arata interesele Rusiei in RM

Presedintele interimar si totodata liderul Partidului Liberal a declarat dupa intrevederea cu Naraskin ca vizita acestui arata cat de mult este interesata Moscova de Republica Moldova. “Am discutat despre problemele sociale, economie si politice ale RM. Este o intalnire destul de utila, mai ales ca este o perioada post-electorala”, a declarat NarAskin. Acesta sustine ca Rusia tine foarte mult la relatiile cu Republica Moldova si spera ca viitoarea guvernare va tine cont de acest lucru. Mihai Ghimpu, solicitat de jurnalisti, a declarat ca Naraskin se va intalni in aceste zile cu toti liderii partidelor ce au trecut pragul electoral, cu exceptia lui Vlad Filat. “Filat s-a intalnit anterior cu Putin”, a spus Ghimpu, mentionand ca aceasta este explicatia pe care i-a dat-o Naraskin. “Am vorbit despre relatiile de azi si maine cu Federatia Rusa. L-am asigurat ca nu este nimeni la noi care sa nu doreasca relatiile bune cu Rusia si nu este motiv sa creada cineva de la ei ca Ghimpu nu doreste astfel de relatii”, a spus Ghimpu, citat de Unimedia.md. “Eu mizez pe colegii mei. Totul o sa fie ghine… Depinde pentru cine”, a conchis, liderul PL.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *