La conferința de presă care a urmat încheierii celui de-al Doilea summit al Forumului economic și umanitar Rusia-Africa, desfășurat la Sankt Petersburg între 27-28 iulie 2023, întrebat despre posibilitatea încetării focului pe frontul din Ucraina, Vladimir Putin a declarat: „Sunt lucruri care sunt greu de implementat sau irealizabile. De exemplu, unul dintre acestea este „încetarea focului”. Dar armata ucraineană avansează, sunt în atac, după cum se spune, implementează o ofensivă strategică la scară largă. Ce să facem cu o încetare a focului? Nu putem înceta focul când suntem atacați. Când spun asta, oamenii se gândesc. Sau, de exemplu, „începeți negocierile de pace”. Și noi nu am refuzat. Tot spun că nu am refuzat niciodată discuțiile de pace. Dar dacă acolo se semnează un decret care interzice negocierile. Eu spun că există un decret care interzice negocierile, dar noi nu refuzăm. Într-adevăr, pentru ca acest proces să înceapă, este necesar să existe un acord de ambele părți. (…) Dar, în general, inițiativa, după părerea mea, poate sta la baza unor procese care vizează găsirea păcii, precum și a altora, de exemplu, inițiativa de pace chineză”.
Răspunsul liderului rus plasează opțiunea asupra soluției de încetare a focului în propunerile avansate de liderii africani și chinezi și confirmă refuzul său de a accepta o eventuală propunere occidentală colectivă, în special americană. În răspunsul său este validată, în special, implicarea Chinei în procesul de pace, implicare ce nu pare a fi în interesul Statelor Unite, aflate în relații tensionate cu Beijingul. Interesant este și că Turcia nu a fost nominalizată ca opțiune de mediere în conflict. De cealaltă parte, Arabia Saudită plănuieşte să găzduiască între 5 şi 6 august discuţii de pace privind Ucraina, cu participarea a circa 30 de ţări, între care Ucraina, ţările occidentale şi statele mari în curs de dezvoltare precum Brazilia şi India. Rusia nu va fi invitată ci i se vor înainta propunerile acestor consultări. Realist vorbind, șansele pentru a fi acceptată de Kremlin propunerea ucraineană de pace sunt extrem de reduse deoarece ar echivala cu o recunoaștere a înfrângerii de către Rusia întrucât varianta Kievului, discutată în Arabia Saudită, propune retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său și garanții occidentale pentru menținerea păcii pentru Ucraina. De asemenea, această propunere în zece puncte fundamentale va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare pe teritoriul ucrainean, cu implicare occidentală, adică exact motivele invocate de Rusia pentru declanșarea conflictului.
Aceste discuții, cu participare internațională consistentă, nu par a aduce, la prima vedere, o propunere finală acceptabilă pentru Rusia însă sunt o bună ocazie pentru a se încerca formule de convingere a statelor neutre sau binevoitoare la adresa Rusiei să se alăture sancțiunilor.
Ucraina și Occidentul colectiv care sprijină lupta sa de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia știu că încetarea focului nu ajută Kievul în obiectivul de refacere teritorială, contraofensiva fiind în acest moment într-o fază de relativă stagnare.
Situația din frontul ucrainean nu pare a marca un avans consistent al armatei ucrainene deoarece provocările complexe cu care se confruntă ucrainenii sunt legate nu atât de lipsa armelor ci de capacitățile de instruire și coordonare la care se adaugă obstacolul reprezentat de liniile de apărare pe care rușii le-au construit în zonele cucerite.
Ucrainenii, deși au exprimat recunoștință pentru armamentul occidental primit, spun că este nevoie de mult mai mult și cer accelerarea intrării în dotarea forțelor lor armate a avioanelor F-16 care ar neutraliza superioritatea aeriană a Rusiei, plus că au reclamat și nevoia de artilerie cu rază lungă de atac.
De altfel, pe 21 iulie 2023, Vladimir Putin declara, ironic, la o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate rus: „este clar astăzi că sprijinitorii occidentali ai regimului de la Kiev sunt cu siguranță dezamăgiți de rezultatele contraofensivei anunțate de autoritățile ucrainene actuale în lunile anterioare”.
Așadar, asistăm la un război de uzură în care părțile implicate preferă cu orice preț menținerea obiectivelor asumate: Rusia își continuă atacurile și fortifică liniile de apărare sperând la epuizarea armatei ucrainene și a sprijinului occidental iar Ucraina continuă ofensiva militară și cea de politică externă în vederea creșterii ajutorului occidental, totul spre ținta finală a alungării rușilor din estul Ucrainei și din Crimeea și primirii garanțiilor de securitate post conflict din partea Occidentului și a Statelor Unite.
Încetarea focului se va întâmpla atunci când una din părți va fi suficient de slăbită încât să cedeze. În acest moment însă, aceasta nu pare a fi o opțiune viabilă pentru nimeni.
0 Comentarii