"Incaierare" intre garda veche si neo-comunistii lui Voronin

, ,
 

vadim misin

Deputatul comunist Vadim Misin l-a atacat dur in cadrul unei emisiuni a postului NIT de limba rusa pe fostul sau coleg de partid, Marian Lupu. Misin a spus despre acesta ca este un tradator si ca a incalcat idealurile comunistilor, dar si increderea Rusiei, acuzandu-l de joc dublu. Aceasta a mai spus ca Lupu i-ar fi mintit atat pe comunisti, cat si pe rusii Grazlov si Naraskin, atunci cand le-a propus o alianta de centru-stanga. ““La primele intalniri cu PD am vorbit despre viziunile lor cu privire la neutralitatea Republicii Moldova si cum apreciaza Marele Razboi pentru Apararea Patriei. Am declarat atuncii jurnalistilor ca avem principii comune. intotdeauna lucrurile se rezolvau foarte usor. Nu am ajuns niciodata in “tupic”. Lupu arata de 1 an de zile ca e cel mai bun prieten cu Federatia Rusa, strange mana lui Putin, ii zambeste lui Medvedev. A facut totul ca sa convinga electoratul ca este pro-rus. A fost un PR electoral total”, a spus Misin, citat de Unimedia.md.

Persona non-grata

Mai mult, acesta a propus ca Lupu sa fie declarat persona non-grata de catre Moscova si l-a numit pe acesta “escroc politic”. ““Lupu si Plahotniuc stiau sigur de la inceput ca mint. Nu pot spune nimic despre altii, dar astia doi stiau ce fac si o faceau constient. Consiliul Politic al PD a fost doar o acoperire, oamenii au fost instruiti ce sa faca si cum sa voteze la acea sedinta. Presedintele PD, cu o zi inainte de formarea coalitiei PLDM-PL-PD, a asigurat reprezentantii rusi la telefon ca formarea unei coalitii de stanga este inevitabila. in cadrul negocierilor Lupu spunea ca nu are garantii ca va fi ales seful statului si a cerut functia de presedinte al Parlamentului intai, sa facem totul treptat. Am fost de acord si cu asta. in ultima zi de negocieri am participat eu, Zinaida Greceanai si Igor Dodon. Din partea lor au venit la intalnire Marian Lupu si Vlad Plahotniuc. intr-un ceas am hotarat toate problemele. il intreb pe Lupu cand semnam documentul? El spune ca au la ora 12.00 Consiliul politic si haideti sa semnam documentul de baza de formare a coalitiei la 14.30. Plahotniuc intervine si propune hai mai bine la 15.00, sa fim siguri ca reusim. Lupu se uita la mine in ochi si spune la ora 15.00. Cu asta ne despartim. Venim la noi in fractiune, in PCRM, si povestim ce am decis. Totul am decis, inclusiv virgulele, ca semnam documentul la ora 15.00. Mai departe nici nu vreau sa comentez ce s-a intamplat”, a declarat dejamagit comunistul.

Pareri impartite

Nu chiar de aceeasi parere sunt si alti ex-comunisti, precum Vladimir Turcan sau fostul ideolog al “moldovenismului”, Victor Stepanic. Primul crede ca PCRM vrea un presedinte apolitic care sa fie echidistant, in prim ce Stepanic crede ca Voronin s-a lepadat de Lupu dupa ce acesta a intreprins mai multe actiuni individuale si nu a mai fost un jucator de echipa. “Voronin tot timpul a activat in baza unor circumstante. Cat era Lupu in echipa era bun, cat a plecat deja gata. Mai mult chiar, liderul comunist astepta sa fie creata alianta PCRM – PDM si acum trebuie cumva sa argumenteze in fata alegatorilor acest esec”, a declarat pentru Unimedia, Stepaniuc.

Lupu nu e bun

Fostul presedinte comunist, Vladimir Voronin a afirmat in urma cu cateva zile intr-o emisiune televizata ca Marian Lupu nu este capabil sa asigure aceasta functie in stat si ca nu este o optiune pentru partidul sau din care de altfel a dezertat, devenind apoi un pro-european dar si un filorus, intr-un joc dublu menit sa nu supere pe nimeni. “De ce ni se bagape gat aceeasi candidatura, Marian Lupu? Noi pe Lupu nu-l vrem. Noi stim cine e el. Nu a fost bun niciodata, pentru cadacaera asa, noi il sustineam in mai 2009, dar nu inaintam candidatura Zinaidei Greceanai la functia de presedinte”, a spus Voronin.

1 răspunde
  1. Ionică
    Ionică says:

    Individul ăsta a mai învinuit actuala Alianţ, că chipurile n-au creat condiţii (luat măsuri) ca rusofonii lor să înveţe limba de stat. Parcă ei în 8 ani de zile au luat careva măsuri. Sau parcă rusofonii v-or să înveţe limba de stat în aceşti 20 de ani. Mişin încă a chemat camuflat, populaţia rusofonă la primirea măsurilor din partea lor ca în 1992, adică cheamă la război. Unde-i Procuratura.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *