Inca un general sirian dezerteaza in Turcia

, , ,
 

Un general de brigadă dezertor a trecut duminică seara frontiera pentru a se refugia în Turcia, ceea ce ridică la 28 numărul de generali sirieni dezertori primiţi pe teritoriul turc, a declarat luni o sursă diplomatică turcă.
Generalul era însoţit de alţi 11 militari, a adăugat sursa. De la izbucnirea revoltei împotriva puterii preşedintelui sirian Bashar Al-Assad în martie 2011, sute de militari sirieni au trecut în Turcia şi s-a format Armata siriană liberă. În Turcia se află, de asemenea, circa 44.000 de refugiaţi care au părăsit Siria din cauza violenţelor şi care sunt găzduiţi în tabere în apropiere de frontiera dintre cele două ţări.
În altă ordine de idei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a acuzat guvernul sirian de cenzură şi i-a solicitat să înceteze violenţele îndreptate împotriva dizidenţilor şi rebelilor care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar Assad. Ban Ki-moon a reamintit că şeful misiunii de menţinere a păcii, Herve Ladsous, a fost recent în Siria unde „a solicitat guvernului să pună capăt imediat folosirii armamentului greu şi să demonstreze că este dispus să înceteze orice formă de violenţă armată (…) Guvernul a început să atace zone dens populate cu avioane şi elicoptere de luptă. Grupările înarmate ale opoziţiei şi-au intensificat de asemenea ripostele”, conform secretarului general al ONU.
Înaltul oficial ONU s-a referit şi la pericolul ca autorităţile siriene să apeleze la arme chimice şi de distrugere în masă pentru a menţine puterea. „Folosirea acestor arme este interzisă conform legilor internaţionale. Orice folosire a acestor arme reprezintă o crimă oribilă şi o preocupare majoră pentru întreaga comunitate internaţională. Solicit guvernului de la Damasc să renunţe la posibilitatea de a folosi aceste arme, în orice circumstanţe, şi să asigure securitatea depozitelor ce conţin astfel de arme”, a mai susţinut el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *