Inainte de alegerile prezidentiale, Erdogan ataca puternic Israelul pentru raidurile din Fasia Gaza

, , , , ,
 

recep-tayyip-erdoganInaintea scrutinului prezidential ce va avea loc in Turcia pe 10 august, premierul turc si candidat pentru functia suprema, Recep Erdogan, ataca dur Israelul pentru incursiunile militare pe care le realizeaza in Fasia Gaza. Acesta a folosit termenul de „terorism de stat” pentru actiunile Israelului in teritoriile palestiniene inca din 1948 si a declarat ca actiunile Israelului nu sunt departe de mentalitatea lui Hitler, scrie cotidianul Hurriyet, preluat de Karadeniz Press. „Ceea ce face Israelul in Gaza nu poate fi explicat. Israelul continua sa terorizeze. Trecand peste terorismul individual, Israelul comite teroare de stat”, a declarat el marti in fata grupului parlamentar al AKP. ”Pana cand lumea va continua sa ramana tacuta in fata acestui terorism de stat?”, s-a intrebat Erdogan .

‘Israelul se comporta ca un copil rasfatat si aduce moarte asupra palestinienilor’, a mai lansat Erdogan, care, denuntand ”lipsa de actiune’ din partea opiniei internationale fata de operatiunea militara israeliana, s-a prezentat drept campion al cauzei palestiniene. ”Voi nu sunteti singuri si nu veti fi niciodata’, a subliniat seful guvernului turc, insistand ca tara sa va continua sa acorde asistenta umanitara populatiei din Fasia Gaza. Recep Tayyip Erdogan, considerat favorit in alegerile prezidentiale din august din Turcia, a mai afirmat ca ‘nu se pune problema normalizarii relatiilor cu Israelul atata timp cat acesta continua agresiunea’ impotriva Hamas, cerand in acelasi timp ridicarea blocadei impuse de mai mult timp Fasiei Gaza de catre statul israelian.

Relatiile dintre Turcia si Israel s-au deteriorat grav dupa ce fortele armate israeliene au ucis, in mai 2010, noua activisti propalestinieni turci aflati la bordul navei Mavi Marmara care, alaturi de alte nave, transporta ajutor umanitar spre Fasia Gaza. De mai multe luni, cele doua tari poarta discutii pentru despagubirea familiilor victimelor, dar pana in prezent nu a fost anuntat un acord in acest sens. Presedintele palestinian Mahmoud Abbas urmeaza sa se intalneasca vineri la Istanbul cu liderii turci pentru a evoca situatia din Gaza.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *