In drum spre Bulgaria. Furt suspect de focoase fabricate in Romania

, , , ,
 

Focoase produse la Tohan ZarnestiPatru lăzi în care se aflau câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Zărneşti, judeţul Braşov, spre Bulgaria. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de interne, Marius Militaru, focoasele nu sunt periculoase, decât dacă sunt asamblate de un specialist într-un sistem integrat. De asemenea acesta a mai precizat ca o ancheta este în curs de desfăşurare. Dispariţia a fost semnalată în Gara Stăneşti din judeţul Giurgiu, aproape de frontieră. Parchetul Militar Bucureşti a declanşat o anchetă în acest caz; poliţiştii au instalat filtre pe toate şoselele din judeţul Giurgiu. Transportul special de armament de la fabrica din Braşov a fost organizat de CFR Marfă, singura instituţie autorizată de Ministerul Apărării să efectueze astfel de transporturi în România. Jandarmeria Română a trimis o comisie la Giurgiu pentru a verifica modul în care jandarmii responsabili cu paza transportului de armament şi-au îndeplinit obligaţiile.

MAE: Transportul era legal

Referitor la transportul de material militar oprit în Giurgiu, MAE precizează că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sau ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (D-ANCEX). Organele abilitate ale statului român vor întreprinde măsurile necesare în vederea stabilirii responsabilităţii pentru cele întâmplate.

Romarm aruncă vina pe beneficiar

Responsabilitatea transportului focoaselor, care au fost furate din trenul care le transporta către Bulgaria, revine beneficiarului, potrivit comunicatului companiei Romarm, remis Agerpres. “Compania Naţională Romarm, prin Tohan Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener extern, din Bulgaria, având toate aprobările impuse de legile româneşti, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare prevedea ca transferul de proprietate între furnizor şi beneficiar să aibă loc la Braşov. Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea asupra transportului şi securităţii mărfii i-a revenit beneficiarului”, se arată în comunicatul Romarm. Reprezentanţii Romarm susţin că partenerul extern a încheiat un contract cu o companie românească care era obligată, conform contractului, să asigure transportul şi securitatea lui pe teritoriul României. Patru lăzi care conţineau în total 64 de focoase pentru rachete au dispărut sâmbătă dintr-un tren ce transporta armament de la o fabrică din Braşov cu destinaţia Bulgaria. În Gara Giurgiu Nord cineva a observat că două vagoane au sigiliile rupte şi s-a dat alarma.

Parchetul Militar intră pe fir

Cazul dispariţiei componentelor militare din trenul marfar de transport special care se deplasa între Braşov şi Bulgaria a fost preluat de Parchetul Militar, cei zece jandarmi care asigurau paza fiind audiaţi. “S-a aplicat procedura standard pentru acest tip de situaţii, am sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi mai multe, deocamdată, nu putem spune fiind vorba de o anchetă în derulare”, a declarat duminică, la Giurgiu, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu, maior Niculae Magercu. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, locotenent Florin Culea, a anunţat că la nivelul acestei instituţii a fost creată o comisie pentru a studia cum s-a produs dispariţia componentelor militare şi dacă este nevoie vor fi aplicate sancţiuni. “În prezent sunt audieri la Poliţie, la nivelul Jandarmeriei a fost înfiinţată o comisie pentru a se verifica modul cum şi-au îndeplinit misiunea”, a declarat Florin Culea. El a adăugat că deocamdată nu se poate spune că aceia care asigurau paza trenului sunt anchetaţi, fiind vorba doar de audieri şi a subliniat că acele componente care au dispărut din trenul cu încărcătura specială nu reprezintă pericol în mod unitar. În judeţul Giurgiu au fost instalate filtre ale Jandarmeriei şi Poliţiei, iar în zonă puteu fi văzute şi elicoptere ale Ministerului de Interne.

Ministerul Apărării din Bulgaria: Focoasele nu erau pentru Armată

Cele patru lăzi cu focoase pentru rachete care au fost furate dintr-un tren în România şi care urmau să fie transportate în Bulgaria nu erau destinate Ministerului Apărării, ci unei companii private bulgare, a precizat, duminică, Ministerul Apărării de la Sofia, relatează Novinite. Într-un comunicat special asupra incidentului din România, Ministerul Apărării de la Sofia explică faptul că Centrul naţional de coordonare pentru sprijin logistic, aflat în subordinea sa, nu are nicio informaţie care să indice că un astfel de transport ar fi trebuit să ajungă la forţele armate bulgare. “Informaţiile primite prin canale militaro-diplomatice arată că focoasele erau destinate unei companii bulgare, lucru confirmat oficial şi de Ministerul român de Externe”, a precizat Ministerul bulgar al Apărării. Numele companiei căreia îi era destinat transportul nu a fost dezvăluit.

Focoasele, fabricate la Tohan Zărneşti

Focoasele furate vineri sunt produse la fabrica de muniţie Tohan, din Zărneşti. Firma produce următoarele tiputi de focoase: focoase pentru rachetele de 122 mm, focoase pentru artilerie, focoase pentru bombe de iluminare. În prezent, S.C. TOHAN S.A. Zărneşti este persoană juridică română, constituită ca filială a C.N. ROMARM S.A. Bucureşti, conform H.G. nr. 979/2000, modificată şi completată cu H.G. nr.952/2001. Profilul producţiei a fost direcţionat de necesităţile Armatei Române, în timpul celui de-al doilea război mondial şi în perioada postbelică, ca şi de cerinţele partenerilor externi, producţia fiind orientata în general pentru:

– muniţie de artilerie, calibru de la 76 mm la 130 mm;

– rachete sol-sol şi aer-sol, calibru 122 mm şi 82 mm, cu raze de acţiune de la 3 la 20,4 km (furnizor exclusiv în România );

– focoase pentru rachete şi muniţie de artilerie (cel mai mare producător din România),

– muniţie marină, producător exclusiv în România;

– elemente pirotehnice pentru alţi parteneri: şuruburi amorsă şi trasoare.

Delatii tehnice

FOCOASE PENTRU RACHETELE DE 122 mm:

 • F
  OCOS CU FUNCTIONARE MULTIPLA

  DOMENIUL DE UTILIZARE:
  FOCOS CU FUNCTIONARE MULTIPLA, CU GENERATOR VORTEX PENTRU LOVITURA REACTIVA DE ARTILERIE CU FUNCTIONARE DE TIMP, DE PROXIMITATE SAU IMPACT
  SCOPUL PRINCIPAL AL FOCOSULUI ESTE SA SE MAJOREZE EFECTUL LA TINTA AL LOVITURII REACTIVE DE ARTILERIE CAL. 122 MM. FOCOSUL ESTE DESTINAT SA ECHIPEZE LOVITURA REACTICA CAL. 122 MM CU COMPONENTE DE LUPTA EXPLOZIVE, COMPONENTE DE LUPTA CU BILE DE OTEL, CU ELEMENTE PREFORMATE SAU CU SUBMUNITIIE, CARE SUNT LANSATE CU AJUTORUL LANSATOARELOR 40 APRA–122, BM–21, 122 LAROM. CARACTERISTICI SI PERFORMANTE:
  CARACTERISTICI FIZICE:
  – GREUTATE FOCOS: 1170 ± 50 G;
  – LUNGIME FOCOS: 270 ÷ 274 MM, CU DETONATOR,252 ÷ 255 MM, CU ÎNTARITOR DE FLACARA;
  – LUNGIMEA PARTII ÎNGROPATE ÎN OGIVA: 53.01 ÷ 54.39 MM, CU DETONATOR,35 ÷ 38 MM, CU ÎNTARITOR DE FLACARA;

  – FILET DE MONTAT ÎN OGIVA: SP. M 44.96 X 2
  – DIAMETRU MAXIM: 63.8-0,4 MM
  CARACTERISTICI DE OPERARE :
  – FUNCTIONARE ELECTRONICA DE TIMP : MINIM 99 %
  – FUNCTIONARE DE PROXIMITATE: MINIM 95 %
  – FUNCTIONARE IMPACT: MINIM 98 %
  – TIMP SETARE AJUSTABIL: 5,5 S ÷ 199,9 S, MAJORARE DE 0.1S, IN MOD TIMP 6 S ÷ 199 S, CU MAJORARE DE 1S, IN MOD PROXIMITATE
  – DISTANTA DE SIGURANTA DE LA TEAVA : MINIM 150 M
  – ÎNALTIMI OPERARE: H = 400 ÷ 700 M LA OPERARE EXPLOZIVA (VALOARE NOMINALA 400 M), H = 10 ÷ 12 M LA OPERARE DE PROXIMITATE;
  – ASIGURA ALEGEREA A TREI MODURI DE OPERARE: TIMP, PROXIMITATE SAU IMPACT.

 • PROXFU 2/PP ( COLABORARE – MIRSAND )
  DOMENIUL DE UTILIZARE:

  PROXFU-2 ESTE UN FOCOS DE PROXIMITATE RADIO, UTILIZAND EFECTUL DOPPLER, CU PROGRAMARE INDUCIVA A TIMPULUI DE BLOCARE. ACEST APARAT ELECTRONIC DE APRINDERE, DETONEAZA MUNITIE EXTREM DE EXPLOZIVA, DEASUPRA SOLULUI, SPORIND CARACTERUL LETAL. ECHIPEAZA RACHETELE DE 122 mm.
  CARACTERISTICI SI PERFORMANTE:
  – MODUL DE OPERARE: – APROPIERE SAU IMPACT (OPTIONAL);
  – ARMAREA :- MECANICA : CU 2 MECANISME INDEPENDENTE DE ARMARE: FORTE DE RECUL; ROTIRE;
  – ELECTRONIC : MIN. 1 sec PENTRU ARMAREA ELECTRONICA;
  – SPECIFICATII DE SIGURANTA : – ROTATIE 443 rot/min;
  – ACCELERATIE DE RECUL min 20 g;
  – DISTANTA DE SIGURANTA FATA DE GURA DE FOC 50 – 400 m;
  – TIMP PENTRU FUNCTIONAREA PROXIMITATE 20 ÷ 120 sec;
  – INALTIMEA EXPLOZIEI IN 2 ETAPE DE SENSIBILITATE, 5 ÷ 10 m; 5 ÷ 30 m;
  – IMUNITATEFOCOASELE AU IMUNITATE LA SISTEMELE ELECTRONICE CARE AR PUTEA AFECTA MASURAREA TIMPILOR. – NU SUNT ACTIVATE DE NORI, CEATA, FURTUNA CU DESCARCARI ELECTRICE SAU DE NISIP.
  – TEMPERATURI OPERATIONALE -400C ÷ + 500C;
  – PERIOADA DE VALABILITATE 10 ANI;
  – LUNGIME FOCOS 400 ÷ 405 mm;

  – GREUTATE FOCOS ~ 1.385 kg.

 • PROXFU 2/FCC ( COLABORARE – MIRSAND)
  DOMENIUL DE UTILIZARE:
  PROXFU-2 ESTE UN FOCOS DE PROXIMITATE RADIO, UTILIZAND EFECTUL DOPPLER, CU PROGRAMAREA PRIN CABLU A TIMPULUI DE BLOCARE. ECHIPEAZA RACHETELE DE 122 mm.
  CARACTERISTICI SI PERFORMANTE:
  SIMILAR CU PROXFU 2/PP.
  – DISTANTA DE SIGURANTA FATA DE GURA DE FOC 150 – 400 m.

 • MRV-U

  MRV-U ESTE UN FOCOS MECANIC DE IMPACT, PENTRU RACHETELE DE 122 mm, TTP M 21.
  – LUNGIME FOCOS: 191 ÷ 195 mm;
  – GREUTATE FOCOS: 710 g;
  – DISTANTA DE SIGURANTA FATA DE GURA DE FOC 150 ÷ 400 m;
  MOD DE FUNCTIONARE:
  – ”00” – INSTANTANEU
  – ”0” – CU INTARZAIERE SCURTA 0,001 ÷ 0,005 s
  – ”+” – CU INTARZAIERELUNGA 0,007 ÷ 0,013 s
  – TEMPERATURA OPERATIONALA -400C ÷ + 500C;

 • MRV-UBM

  MRV-UBM ESTE UN FOCOS MECANIC DE IMPACT, PENTRU RACHETELE DE 122 mm CU RAZA EXTINSA DE ACTIUNE.
  – LUNGIME FOCOS: 200 ÷ 204 mm.
  – GREUTATE FOCOS: 750 gr;
  – DISTANTA DE SIGURANTA FATA DE GURA DE FOC 150 ÷ 400 m;
  – TEMPERATURA OPERATIONALA -400C ÷ + 500C;
  MODE OF FUNCTIONING:
  – ”00” – INSTANTANEU
  – ”0” – CU INTARZAIERE SCURTA 0,001 ÷ 0,005 s
  – ”+” – CU INTARZAIERELUNGA 0,007 ÷ 0,013 s.

FOCOASE PENTRU ARTILERIE:

 • FOCOS T 7

  FOCOS CU TEMPORIZATOR CARE ECHIPEAZA PROIECTILE CU PARASUTA CU LUMINISCENTA CALIBRU 122 mm, 152 mm.
  – LUNGIMEA FOCOSULUI 164,4 mm;
  – MASA FOCOSULUI 735 g;
  PERFORMANTE:
  – MOD DE OPERARE – UD – INSTANTANEU (CU PERCUTIE) FUZANT SI CU INTARZIIERE;
  – INTARZIIERE MAXIMA LA O REGLARE DE 165 DIVIZIUNI: 77,5 s.

 • FOCOS RGM 2

  ECHIPEAZA PROIECTILE EXPLOZIVE DE CALIBRUL 122 mm SI 152 mm.
  – MASA 430 g;
  – DETONATOR TEN;
  PERFORMANTE:
  MOD DE OPERARE: – INSTANTANEU SI CU INTARZIERE 27 – 56 ms.
  – TEMPERATURA OPERATIONALA –400C ÷ +500C;
  – DISTANTA DE SIGURANTA 5 ÷ 7 m;

 • FOCOS V 429E
  ESTE UN FOCOS PENTRU PROIECTIL EXPLOZIV (HE) PENTRU TUN D-81 SI TANC T-22.

  – LUNGIMEA FOCOSULUI 105 mm, MASA 430 g;
  – DIAMETRUL SECTIUNII TRANSVERSALE 40 mm;
  – ADANCIME PENETRARE 46,8 mm;
  – MARIMEA FILETULUI Sp M 36,22 X 2.54 mm;
  PERFORMANTE:

  MOD DE OPERARE – PUNCT DETONARE (PG);
  – D = SQ; – I = DELAY;
  – ACCELERATIE INTARZIERE SIGURANTA :
  min 2,000g;
  – TURATIE 3,500 rot/min.

 • FOCOS V 429
  ESTE UN FOCOS CU IMPACT CU FUNCTIONARE INSTANTANEE SAU CU ÎNTÂRZIERE CARE ECHIPEAZA LOVITURILE HE DE 130 mm, PENTRU TUN M46.
  – LUNGIMEA FOCOSULUI 102,52 ÷ 105,71 mm, MASA 430 g;
  – DETONATOR TEN; DISTANTA DE SIGURANTA MIN. 5-7 m.

 • FOCOASE PENTRU BOMBE DE ILUMINARE:

 • FOCOS T 1
  FOCOS CU TEMPORIZATOR CARE ECHIPEAZA PROIECTILE CU PARASUTA CU LUMINISCENTA CALIBRU 82 mm, 122 mm.
  – LUNGIMEA FOCOSULUI 81 mm;
  – MASA FOCOSULUI 232 g;
  PERFORMANTE:

  – MOD DE OPERARE – UD – INSTANTANEU (CU PERCUTIE) SI CU INTARZIIERE;
  – INTARZIERE MAXIMA LA O REGLARE DE 125 DIVIZIUNI: 46,45 s.

 • FOCOS ELECTRONIC DE TIMP PENTRU BOMBA DE ILUMINARE CAL. 82 si 120 mm NEW
  Scopul principal al focosului este sa creasca precizia de functionare pentru lovitura calibru 82 si 120 mm cu mina de iluminare. Acest focos trebuie sa fie substituit cu focosul mecanico-pirotehnc T1, care este un model depasit. Focosul este proiectat sa echipeze lovitura de 82 mm cu mina de iluminare din otel S-832 si lovitura de 120 mm cu mina de iluminare S-843 care sunt lansate cu lansatoare model 1937,1938,1941,1942,1943 si 1977.
  CARACTERISTICI DE PERFORMANTA:
  – Timp de setare reglabil:3.5 s ÷ 99.9 s, cu majorare de 0.1s; – Distanta de siguranta teava: Minim 100 m; – Conditii de armare: Min. 400 g pentru 1 ms; viteza aerului min. 30 m/s; – Focos inactiv înainte de expirarea timpului care a fost setat (obstructie electronica); În conditiile focosului armat, înainte de expirarea timpului care a fost setat, focosul nu trebuie sa functioneze. Poate functiona numai la impact. – Daca produsul nu opereaza când a fost setat, trebuie sa functioneze la impact, cumulat numarul de functii trebuie sa fie mai mare de 98 %; – Focoasele trebuie sa fie sigure la manipulare atât individual cât si montate pe bomba de iluminare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *