Importul de gaze: R Moldova, intermediar intre Romania si Rusia

, , ,
 

Relaţia confortabilă a Republicii Moldova cu Rusia ar putea permite Chişinăului să medieze relaţia României cu Federaţia Rusă în privinţa importurilor de gaze naturale, a declarat, joi, la Bucureşti, vice-premierul Republicii Moldova şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
“Din 2011, preţul gazelor importate din Rusia este la media europeană pentru Republica Moldova. Pe trimestrul unu, preţul gazelor ruseşti a fost de peste 390 dolari pe mia de metri cubi. Este un preţ simpatic în raport cu preţul la care importă România. Dar noi nu avem cu ce dilua acest tarif, astfel că tariful la consumatorii finali la noi este mai mare decât în România. Noi ne simţim confortabil în relaţia cu Rusia şi ne oferim să fim mediatori”, a afirmat vice-premierul Republicii Moldova şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
România importă gaze naturale din Rusia la preţul de aproximativ 500 dolari pe mia de metri cubi. De asemenea, acesta a precizat că Republica Moldova derulează o serie de proiecte energetice comune cu Gazprom, la care ar putea lua parte şi România. “Avem proiecte comune cu Gazprom care ne permit să avem o relaţie bună şi să ajutăm şi România. Nu suntem prea mici, ci suntem flexibili şi inteligenţi”, a adăugat Valeriu Lazăr.
Ministrul Economiei din România, Lucian Bode, şi Ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, au semnat, joi, Protocolul celei de-a şasea sesiuni mixte interguvernamentale România – Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat în contextul unui dialog politic dinamic între cele două state, respectiv Sedinta comuna a celor doua guverne (Iasi, 3 martie a.c.) si preconizata vizita a preşedintelui Republicii Moldova la Bucuresti, in prima parte a lunii mai.
In cadrul lucrarilor Comisiei mixte, au fost analizate aspecte ale problematicii colaborarii bilaterale, cu accente pe dezvoltarea infrastructurii în domeniul transporturilor si in cel energetic, principalele proiecte energetice referindu-se la Gazoductul Iaşi-Ungheni, interconectarea sistemelor de energie electrică din Republica Moldova cu reţeaua europeană ENTSO-E şi montarea fibrei optice între Isaccea şi Chişinău etc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *