Forțele Armate ale României au o contribuție tot mai mare la exercițiile militare majore coordonate la nivelul aliaților din NATO. Peste 5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice din șapte state partenere vor lua parte între 5 și 24 mai la Exercițiul Multinațional SWIFT RESPONSE 24/DEFENDER 24 desfășurat în România sub coordonarea United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF). Participarea României constă în 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice.
SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu aeropurtat, a cărui scenariu presupune recâștigarea unei baze militare aflate sub ocupația inamicului printr-o intrare forțată comună a 2.000 de militari, obținând superioritatea aeriană și efectuând exerciții de tragere reală într-un poligon de instrucție. Exercițiul este planificat și condus de Forțele Armate Germane împreună cu Forțele Terestre Române și cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.
Exercițiul va însemna cea mai mare operațiune de asalt aerian efectuată în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, implicând aproximativ 2.000 de parașutiști aliați din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. Secvențele principale ale exercițiului vor fi desfășurate la Baza 71 Aeriană ,,General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, Poligonul de Tragere Bogata din Turda și Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu. Secvențele vor avea loc și în facilitățile Bazei 90 Aeriană „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” din Otopeni, Bazei de Instrucție și Educație a Personalului Aviației Aurel Vlaicu din Boboc și la Aeroportul Banat din Caransebeș.
SWIFT RESPONSE 24 este condus de Corpul V al Armatei SUA și constă în operațiuni comune aeropurtate destinate creșterii nivelului de pregătire și interoperabilitate între aliații NATO, contribuind în același timp la eforturile de apărare și descurajare ale aliaților. Exercițiul implică aproximativ 3.650 de militari americani și 9.500 de militari ai statelor aliate și partenere și este programat să înceapă cu intrări forțate comune și operațiuni aeropurtate. SWIFT RESPONSE 24 este legat de exercițiile naționale QUADRIGA SOUTH din Germania, DACIA 24 din România și SPRING STRIKE din Suedia.
Platforma de Instruire DEFENDER 24, care constă în Exercițiile SABER STRIKE 24, IMMEDIATE RESPONSE 24 și SWIFT RESPONSE 24, este planificată de United States European Command (USEUCOM) și condusă de United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF). Exercițiul are loc între 28 martie și 31 mai, iar acesta implică peste 40.000 de militari din 20 de țări aliate și partenere și este cel mai mare exercițiu militar al SUA desfășurat în Europa. Scopul său este de a crește pregătirea aliată și de a consolida capacitatea de apărare a Alianței, fiind legat de exercițiul condus de NATO STEADFAST DEFENDER 24. Operațiunea aeropurtată comună, care include și desantarea de tehnică militară, va avea loc pe parcursul mai multor zile. Principala secvență în România este planificată pentru duminică, 12 mai, în zona Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.
Operațiuni similare vor avea loc în această perioadă și în alte cinci state aliate și partenere (Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia și Suedia), realizând cea mai mare operațiune de desant din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În țara noastră, SWIFT RESPONSE 24 este conectat la exercițiul WING SPRING 24/DACIA 24, la care participă forțe ale Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” dislocate în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, județul Brașov, și în poligonul Bogata, Turda, județul Cluj.
Forțele Navele ale României au, de asemenea, o contribuție majoră la o misiune desfășurată la nivel internațional. Fregata ”Regina Maria” va lua parte timp de o lună la operația EUNAVFOR MED ”IRINI” din Marea Mediterană, având ca obiectiv respectarea embargoului impus Libiei de către ONU prin monitorizarea traficului maritim.
”Regina Maria” va fi echipată cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și un detașament de Forțe Speciale și a plecat joi, 9 mai, din portul militar Constanța, urmând să rămână în misiune timp de 30 de zile în cadrul Operației EUNAVFOR MED ”IRINI” din Marea Mediterană. Aceasta va fi a treia participare a României la această operațiune. În cadrul misiunii, fregata va avea responsabilitatea de a supraveghea respectarea embargoului impus de ONU asupra armelor către Libia, prin monitorizarea traficului maritim și efectuarea de inspecții la bordul navelor comerciale tranzitând Marea Mediterană, conform acelorași surse.
Operația EUNAVFOR MED ”IRINI”, succesoarea EUNAFOR MED ”SOPHIA”, este o acțiune de gestionare a crizei inițiată în urma deciziilor luate în cadrul Conferinței de la Berlin din 2022, cu scopul de a crea condițiile necesare pentru încetarea permanentă a conflictului din Libia. Fregata ,,Regina Maria”, cu indicatorul 222, este condusă de comandorul Alexandru Mitel-Laurențiu și are la bord un echipaj format din 240 de militari.
0 Comentarii