Iminenta razboiului dinspre Transnistria

, , , , , ,
 

militari rusi transnistria

Situatia regiunii separatiste transnistrene devine tot mai inflamata, dupa ce Ucraina a denuntat recent o serie de acorduri militare cu Rusia privind accesul militar pe teritoriul sau. Si Republica Moldova a impus o blocada pentru militarii rusi ce se rotesc in regiunea transnistreana din corpul asa-zisului grup de „pacificatori rusi” ce asigura securitatea regiunii. Aceste actiuni ale Kievului si Chisinaului au creat sporirea retoricii Tiraspolului si a angrenat Rusia in aceasta disputa sub pretextul imposibilitatii de a-si aproviziona trupele din regiune.

De astfel, liderul de la Kiev, Petro Porosenko a promulgat marti o serie de legi ce vizeaza anularea unor acorduri militare cu Rusia semnate anterior de fostele guvernari de la Kiev. Printre acestea se afla si cel privind tranzitul militarilor rusi catre regiunea separatista Transnistria, din Republica Moldova. Porosenko a mai promulgat si anularea Acordului de cooperare ucraineano-rusa in domeniul industriei militare, Acordul dintre guvernele rus si ucrainean referitor la organizarea transportului militar interstatal, Acordul de cooperare in domeniul contrainformatiilor militare si Acordul cu privire la protectia reciproca a informatiilor clasificate. Aceste actiuni, coroborare si cu numirea fostului presedintele georgian Mihail Saakasvili in calitate de guvernator al Odesei au iritat si mai mult spiritele la Moscova, acolo unde se foloseste tot mai des o retorica belicoasa.

Amenintari din Duma, „sfaturi” prin presa

Deputatul din Duma de Stat, Serghei Jelezniak, a spus recent ca un atac asupra fortelor rusesti din regiunea transnistreana ar insemna aproape sigur razboi cu Ucraina si „un mars rusesc asupra Kievului”. Astfel de declaratii apar tot mai des la Moscova, iar scenariul invadarii Odesei dinspre regiunea transnistreana este tot mai des invocat. Europa Libera relateaza despre un materialul aparut in Moscow Times, sub semnatura lui Vladimir Frolov, presedintele Grupului LEFF, in care se vorbeste despre faptul ca Ucraina a facut o mutare riscanta prin anularea acordurilor militare cu Rusia ce ar putea da „cassus beli” Federatiei Ruse. „Avand in vedere trucurile rusesti din Crimeea si Donbas, decizia Ucrainei este de inteles, dar ar putea in acelasi timp furniza Moscovei un „casus belli” legitim pentru a porni o campanie pe scara larga, un fel de repetare a razboiului cu Georgia din 2008. Un oficial de rang inalt de la Ministerul rus al Apararii a declarat dupa votul ucrainean ca Rusia isi va reaproviziona baza in orice imprejurari, chiar si printr-un pod aerian. El ar putea sa nu aiba ca destinatie Chisinaul, capitala Moldovei, ci un aerodrom recent reconstruit la Tiraspol. Aceasta ar pune Ucraina intr-o pozitie dificila – daca sa permita zboruri rusesti peste teritoriul sau, care sa aduca „omuleti verzi” la 100 de kilometri de Odessa”, se mentioneaza in articolul din „Moscow Times”.

Autorul materialului mai scrie ca, totusi, Rusia nu dispune in regiunea transnistreana de fortele necesare lansarii unui atac spre Odesa si ca ar putea sa atace dinspre Donbans si poate Harkov. El mai indeamna voalat Occidentul sa preseze Republica Moldova pentru a permite rotatia trupelor rusesti din Transnistria, sub monitorizarea OSCE, fapt ce va mai amortiza din tensiunile existe in regiune.

Exercitii dupa scenarii militare complexe

Agentia Karadeniz Press a scris ca militarii rusi din regiunea transnistreana au inceput recent o serie de manevre si exercitii militare. Programul de pregatiri prevede antrenamente de tragere la tinta, pregatire fizica, protectie radiologica, chimica si biologica. In urma cu circa trei saptamani, lunetistii rusi din Transnistria efectuau un amplu antrenament. In cadrul antrenamentelor lunetistii s-au concentrat pe asigurarea securitatii in cazul atacului de grupuri de diversionisti, deasemenea asigurarea securitatii pentru coloanele de transport si confectionarea podurilor de acces. In cadrul antrenamnentului militarii si-au imbunatatit experienta in domeniul tragerii, camuflarii, descoperirea si distrugerea potentialilor dusman.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Dintre acestia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Republica Moldova considera insa ca stationarea militarilor rusi in regiunea transnistreana contravine Constitutiei moldovene si, din acest motiv, Chisinaul, OSCE, UE si SUA au cerut in repetate randuri retragerea lor. Tensiunile au sporit in regiunea separatista dupa ce Ucraina a anulat mai multe acorduri militare cu Rusia ce permiteau tranzitul militarilor rusi pe teritoriul sau, iar Republica Moldova a intors mai multi militari rusi de pe aeroportul de la Chisinau ce intentionat sa calatoreasca spre Transnistria.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] cu ‘diversionisti’ ai SUA in Transnistria, conform aceleasi agentii de presa ucrainene. De asemenea, deputatul din Duma de Stat, Serghei Jelezniak, a afirmat recent ca un atac asupra forte… si „un mars rusesc asupra […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *