Igor Smirnov declanseaza „razboiul gazelor” cu Republica Moldova

, , , , , ,
 

Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, ataca Chisinaul pe "frontul gazelor"

Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, ataca Chisinaul pe "frontul gazelor"

Liderul regimui separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, continua sa ameninţe Chişinăul cu aplicarea „unor sancţiuni economice”, relateaza mass-media regionala. “Transnistria are posibilitatea de a reacţiona adecvat la blocadele economice ale Chişinăului. În relaţiile noastre au existat momente când respectivele măsuri au avut un efect real şi au dat de gândit. Noi nu aplicăm niciun fel de sancţiuni, însă dacă vom fi forţaţi să facem asta, nu vom ezita”, a declarat liderul separatist, in timpul unei recente conferinte de presa. “Din cantitatea totală de gaze livrate de Rusia, exprimată în suma de 1 miliard 569 milioane de ruble, echivalentul a 500 de milioane ajunge în Moldova. Din ceea ce rămâne, o sumă impunătoare merge pentru a întreţine centrala electrică de la Cuciurgan, de care se foloseşte şi Moldova. Din acest punct de vedere, noi nu datorăm nimic Moldovei”, a mai spus Igor Smirnov.

Igor Smirnov: Transnistria apartine „Marii Rusii”

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat vineri, 2 septembrie 2011, cu ocazia ceremoniilor organizate la 21 de ani de la autoproclamarea independentei, ca Transnistria apartine „lumii slavone”, afirmand ca se opune planurilor de solutionare a crizei separatiste, informeaza agentia Olvia-Press, oficiosul regimului separatist de la Tiraspol, citata de mass-media internationala. Tiraspolul a marcat, vineri, 21 de ani de la autoproclamarea republicii transnistrene. Potrivit PRO TV Chisinau, in Piata Suvorov din Tiraspol a fost organizata o parada militara dupa modelul sovietic. Aproximativ 1.000 de militari au defilat in fata liderului separatist si a catorva invitati din Ucraina, Rusia, precum si din teritoriile separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia.
In discursul traditional in limba rusa, Igor Smirnov a acuzat Chisinaul de fascism, amintind ca, in 1990, transnistrenii s-au ridicat in fata pericolului unirii Republicii Moldova cu Romania. Conform PRO TV Chisinau, liderul separatist a multumit Rusiei si Ucrainei pentru ajutorul acordat in toti acesti ani si a exprimat convingerea ca recunoasterea independentei Transnistriei este aproape. Potrivit agentiei oficiale a regimului de la Tiraspol, Olvia-Press, Smirnov a subliniat ca Transnistria apartine „lumii slavone, Marii Rusii”, insistand ca se opune planurilor Occidentului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana si de solutionare a conflictului transnistrean.
Conform PRO TV Chisinau, la ceremoniile din Piata Suvorov au participat mii de oameni, cei mai multi fiind favorabili recunoasterii internationale a Transnistriei. Transnistria si-a proclamat independenta in 1990, acuzand R.Moldova ca intentiona unirea cu Romania. Doi ani mai tarziu, in regiunea separatista a avut loc un conflict militar. Pana acum, doar regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud au recunoscut independenta Transnistriei.

Sprijin rusesc

Boris Grizlov, unul dintre cei mai influenti politicieni rusi, l-a felicitat pe presedintele Parlamentuui de la Tiraspol, Anatol Kaminski, cu ocazia sarbatoririi autoproclamarii independentei Transnistriei, potrivit presei centrale de peste Prut. Portalul dniester.ru a scris ca gest are loc in conditiile in care Moscova il promoveaza pe Anatol Kaminski la alegerile pentru conducerea Transnistriei, in defavoarea actualului lider de la Tiraspol, Igor Smirnov. in scrisoarea sa, Grizlov vorbeste despre o noua etapa in modernizarea Transnistriei si isi exprima speranta ca initiativele Legislativului condus de Kaminski vor reusi sa aduca schimbarea. Alegerile prezidentiale vor avea loc in Transnistria in decembrie. Potrivit dniestr.ru, pentru functia suprema in Transnistria vor candida cel mai probabil seful Legislativului, Anatol Kaminski, favoritul Rusiei, comunistul Oleg Horjan, dar si Igor Smirnov.

Va recunoaste Rusia independenta Transnistriei?

Recunoaşterea independenţei teritoriului separatist din stânga Nistrului este tratată periodic cu mare interes de presa de limbă rusă. Astfel, Anatoli Kaminski, liderul partidului „Obnovlenie” şi favoritul Kremlinului pentru cursa prezidenţială de la Tiraspol, vorbeşte într-un interviu acordat publicaţiei moscovite „Rossiskaya Gazeta” despre necesitatea recunoaşterii Transnistriei pe plan internaţional, precum şi despre stabilirea relaţiilor comerciale transfrontaliere cu Ucraina. De asemenea, directorul agenţiei Regnum susţine că Înlocuirea lui Smirnov cu Kaminski nu va rezolva problema transnistreană, deoarece ultimul nu urmăreşte consolidarea independenţei regiunii, ci lichidarea acesteia. „Poporul Transnistriei a făcut această alegere la referendumul din 2006. Noi mergem către scopul nostru – recunoaşterea internaţională – timp de două decenii şi este clar că acest proces va fi unul de durată”, a declarat Kaminski în interviul citat de Hotnews.md. „Cât nu ar dura acest proces, nu putem însă să ne abatem din cale graţie Rusiei care este o călăuză. Noi suntem cu Rusia şi Rusia cu noi, iar aceasta este principial pentru noi”, a spus spicherul transnistrean. În alt context, în interviul citat, Kaminschi susţine că autorităţile de la Tiraspol intenţionează să ajungă la un acord cu regiunile Odesa şi Viniţa în vederea stabilirii relaţiilor comerciale transfrontaliere, acesta fiind, în opinia spicherului de la Tiraspol, „un subiect extrem de important”.

Rusia vrea toata Moldova

Înlocuirea lui Smirnov cu Kaminski nu va rezolva problema transnistreană, deoarece ultimul nu urmăreşte consolidarea independenţei regiunii, ci lichidarea acesteia. Oricum, în alegerile prezidenţiale de la Tiraspol va câştiga Igor Smirnov, consideră directorul agenţiei Regnum, Modest Kolerov. „Eforturile de detronare a lui Igor Smirnov în favoarea alesului Kremlinului, Anatoly Kaminski, nu are drept scop nici ieşirea din impas, nici consolidarea independenţei Transnistriei. De altfel, unul din principalii lobbişti ai lui Kaminski la Moscova, Konstantin Kosaciov, optează public împotriva independenţei regiunii, iar scopul principal este să cedeze Transnistria, cu speranţa că vor câştiga întreaga Moldovă”, susţine Modest Kolerov, într-un interviu acordat propriei agenţii, transmite 24h.md. „Politica Rusiei în raport cu Transnistria depinde în mod direct de alegerile prezidenţiale de la Moscova, iar eu nu am nici o îndoială că Transnistria este pământ rusesc”, mai spune Kolerov. „Moldova a renunţat la Transnistria încă atunci când a adoptat Declaraţia de Independenţă, însă acum foloseşte cartea transnistreană drept monedă de schimb pentru integrarea în UE şi drept modalitate de îmbogăţire a elitelor. Dar este clar că târgul transnistrean ştirbeşte din suveranitatea Moldovei, încălcată de România şi aşa-zişii mediatori din UE. Numai recunoaşterea de către Moldova a Transnistriei va păstra suveranitatea statului moldovenesc”, mai spune directorul agenţiei Regnum.

Armata rusa ramane
Federatia Rusa nu intentioneaza deocamdata sa-si retraga trupele militare din zona conflictului transnistrean, a declarat reprezentantul special al Federatiei Ruse in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Serghei Gubarev, intr-un recent interviu acordat pentru interfax.ru. „Daca este vorba despre munitiile armatei a 14-a, atunci acolo in prezent este asigurata pastrarea corespunzatoare a acestora. Atunci cand vor fi create conditiile necesare, munitiile vor fi transportate si utilizate pe teritoriul Rusiei”, a declarat Serghei Gubarev. El a adaugat ca, pentru moment, pozitiile autoritatilor de la Chisinau si ale regimului separatist de la Tiraspol sunt la fel de indepartate ca in momentul inceperii tentativelor de reglementare a conflictului. Anterior, mass-media regionala relata ca ultimele runde de negocieri in formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean au esuat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *