Igor Dodon vrea să pună R. Moldova pe harta insecurității regionale

de | iun. 27, 2017 | Federatia Rusa, Info Caspica, Info Militar, R. Moldova, România, Știri, Ucraina | 0 comentarii

Președintele prorus de la Chișinău, Igor Dodon, pune într-un con se insecuritate R. Moldova cu o nouă inițiativă politizată, semnând un decret ce are în vedere retragerea Proiectului strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte Nicolae Timofti. El susține că documentul nu ar mai fi […]

Președintele prorus de la Chișinău, Igor Dodon, pune într-un con se insecuritate R. Moldova cu o nouă inițiativă politizată, semnând un decret ce are în vedere retragerea Proiectului strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte Nicolae Timofti. El susține că documentul nu ar mai fi de actualitate, precizând „nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate”.

Noua comisie ce ar trebui să se ocupe de elaborarea unei noi strategii va fi compusă din oameni apropiați acestuia, Noul document, precizează Dodon, va trebui „să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării noastre”. Republica Moldova are o situație se securitate precară, în contexul intensificării exercițiilor militare comune ale soldaților ruși cantonai peste Nistru și cei din armata subordonată regimului separatist de la Tiraspol. De altfel, în retorica celor de la Tiraspol, a existat de mai multe ori în ultimul an referiri la opțiunea militară condiționată de diverse circumstanțe. Dodon nu a condamnat niciodată prezența militarilor ruși pe teritoriul R. Moldova și a încurajat dialoguri politicianiste cu liderii separatiști de la Tiraspol care de altfel i-au respins toate ofertele politice. Mai mult, aceștia susțin în continuare decuplarea regiunii transnistrene de autoritățile constituționale de la Chișinău și recunoașterea referendumului anterior privind dorința de independență.

Critice dure

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, critică în termeni duri ultima decizie a președintelui prorus Igor Dodon de a destabilizare R. Moldova din punct de vedere al securității, document elaborat cu experți interni și internaționali. „Igor Dodon îşi continuă acţiunile împotriva intereselor de securitate ale Republicii Moldova. Astăzi, a decis să retragă de la Guvern proiectul Strategiei de Securitate trimisă spre aprobare de către fostul preşedinte, Nicolae Timofti. În calitate de ministru al apărării am lucrat la această strategie alături de experţi naţionali şi internaţionali. Ţinta lui Igor Dodon prin retragerea strategiei de securitate urmăreşte mai multe obiective. Pe de o parte, intenţionează să subordoneze securitar Republica Moldova intereselor Federţiei Ruse, iar pe de alta parte, vizează decuplarea Republicii Moldova de colaborarea cu NATO. Strategia de securitate este parte a acordului Defence Capacity Building Initiative — DCBI) (Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare)”, scrie Șalaru într-o postare pe pagina sa de Facebook.

R. Moldova, ca problemă de securitate în regiune

De asemenea, el atrage atenția asupra punerii R. Moldova într-o situație de a fi un focar de instabilitate în regiune. „Igor Dodon intenţionează printr-o nouă strategie de securitate să blocheze şi eventualele colaborări de securitate, în special pe domeniul militar, anunţate de SUA, Germania şi România cu Republica Moldova. Întârzierea adoptării de către Guvern a Strategiei de Securitate este de neînțeles şi deja periculos pentru interesele de securitate ale Republicii Moldova. Dacă Igor Dodon îşi va pune în aplicare planul, Republica Moldova va deveni noua problemă de securitate la frontieră UE şi NATO dar, în acelaşi timp va deveni o problema majoră şi pentru Ucraina”, mai explică fostul oficial.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *