Igor Dodon, pelerinaj politic în Duma de Stat

, , , , ,
 
Liderul rus Vladimir Putin, îngerul politic al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon

Liderul rus Vladimir Putin, îngerul politic al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a condamnat, în Duma de Stat de la Moscova, apelurile unor politicieni proccidentali de la Chişinău de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria. „Sunt convins că atât timp cât nu există o soluţie sustenabilă şi viabilă la problema transnistreană, nici un mecanism de menţinere a păcii şi stabilităţii în perioada post-conflict, doar populiştii şi provocatorii pot vorbi despre oprirea actualei operaţiuni de menţinere a păcii, intenţionând în acest fel să destabilizeze situaţia în Moldova şi în întreaga regiune”, a declarat Igor Dodon într-un discurs rostit în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

Laude prezidențiale

„În ultimii 26 de ani, putem observa următoarele rezultate-cheie ale operaţiunii de menţinere a păcii: relansarea atmosferei de pace, crearea condiţiilor pentru negocieri de pace, lipsa crizelor care ar putea conduce la folosirea armelor de către părţile implicate în conflict. De aceea, indiferent cât de mult ar încerca politicienii critici din ţară şi din străinătate, cetăţenii moldoveni ştiu sigur că pacea în Transnistria a fost restabilită datorită actualei misiuni de menţinere a păcii”, a subliniat Igor Dodon, citat de agenţia de presă Tass, preluată de KARADENIZ PRESS.

Limba rusă, aparată politic de Dodon

Tot în Duma de Stat, Igor Dodon le-a promis deputaților ruși să apere limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova.„Vreau să menționez că aproape toată populația Moldovei vorbește limba rusă. Peste un milion de persoane au declarat că folosesc zilnic această limbă și, din punct de vedere legal, limba rusă are un statut în Republica Moldova. De aceea vă promit că în calitate de președinte, voi apăra limba rusă”, a spus Dodon.

Binecuvântare politică

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Veaceslav Volodin, Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, relatează mass-media de la Chișinău, preluată de KARADENIZ PRESS. “Am trecut în revistă chestiuni ce ţin de evoluţia relaţiilor moldo-ruse, care au căpătat un impuls serios în urma vizitei oficiale pe care am întreprins-o recent la Moscova. Am salutat înțelegerile la care au ajuns Preşedinţii Moldovei şi Rusiei. De asemenea, am apreciat nivelul înalt al organizării și eficiența primului Forum economic moldo-rus, care a avut loc în septembrie curent, la Chişinău. Mi-am exprimat recunoștința față de Veaceslav Volodin pentru posibilitatea oferită de a rosti un discurs la ședința în plen a Dumei de Stat a Adunării Federale a Rusiei” a menționat președintele Igor Dodon.
Totodată, Igor Dodon a subliniat interesul comun în ce privește restabilirea relaţiilor plenare de prietenie şi parteneriat între cele două state, pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea interparlamentară. “Am menționat că grupul parlamentar de prietenie moldo-rus este cel mai numeros din Parlamentul Moldovei și este condus de Zinaida Greceanîi. Am convenit să întreprindem măsurile necesare pentru a dinamiza activitatea acestui grup parlamentar. Am reiterat că obiectivul strategic al Președintelui Republicii Moldova este edificarea unei politici externe echilibrate între Est și Vest și respectarea cu strictețe a principiului constituțional al neutralității permanente” spune Dodon. De asemenea, președintele Moldovei și-a exprimat încrederea că, după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, se vor deschide noi perspective favorabile pentru aprofundarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă.

Spectacole electorale pentru diaspora

În perioada 24 și 25 noiembrie, Igor Dodon împreună cu Irina Vlah, guvernatoarea Găgăuziei, vor avea întâlniri cu diaspora moldovenească din Federația Rusă la Moscova și Sankt-Petersburg
Întâlnirea diasporei din Moscova cu Igor Dodon va avea loc în sala de concerte „Cosmos” și va fi urmată, așa cum anunță mass-media, de un concert cu participarea interpreților Natalia Gordienco, Isidor Glib și formația DoReDos. A doua zi, același program se va ține și la Sankt-Petersburg.
Menționăm că diaspora din Federația Rusă va fi reprezentată de un deputat în viitoarea componență a Legislativului de la Chișinău, PSRM mizând pe câștigarea acestui mandat. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.