Igor Dodon interzice militarii moldoveni la un exercițiu în Ucraina

, , , , ,
 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a decis marți să interzică din nou participarea militarilor armatei Republicii Moldova la exerciții multinaționale ce urmează să se desfășoare în Ucraina, începând cu data de 7 septembrie. În paralele, militarii transnistreni au intensificat numărul exercițiilor militare pe care le efectuează în regiunea separatistă transnistreană, executând inclusiv manevre de trecere a Nistrului.

Ministrul adjunct a Apărării de a Chișinău, Gheorghe Galbura, l-a informat pe Igor Dodon că Armata Națională intenționa să participe cu 57 de militari la stagiul de pregătire „Rapid Trident” care va avea loc la Centrul de instruire militară Iavoriv din Ucraina în perioada 7-23 septembrie.

Potrivit oficialului, militarii Armatei Naționale participă anual la astfel de stagii pe teritoriul Ucrainei începând cu anul 1996 și că acest exercițiu ar contribui la pregătirea militarilor moldoveni pentru operațiunea de menținere a păcii din Kosovo.

Igor Dodon susține însă că pentru participarea militarilor moldoveni la asemenea exerciții era necesară aprobarea sa. Astfel, șeful statului i-a cerut Ministerului Apărării să contramandeze pregătirile pentru deplasarea celor 57 de militari moldoveni la exercițiul multinațional „Rapid Trident”. „Nu acceptăm participarea militarilor moldoveni la exerciții militare din afara țării”, a scris Dodon pe pagina de Facebook.

În urmă cu câteva luni, Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la un exercițiu similar ce s-a desfășurat în România.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *