Igor Dodon, acuzat că ar folosi tehnici de război hibrid ale Rusiei împotriva R. Moldova

, ,
 

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a fost acuzat, joi, că este un intrument al războiului hibrid pe care Rusia îl duce în Republica Moldova, dovadă fiind ultimul film propagandistic scos de Președinția R. Moldova, care încearcă din nou teze istorice ideologizate de negare a istoriei și culturii comune cu România a moldovenilor.  Igor Dodon și-a consacrat primul an pentru un proiect cinematografic, foarte suspect și dubios, din punctul nostru de vedere, transformând astfel instituția pentru care a candidat anul trecut într-o anexă a Kremlinului, care reflectă mai degrabă interesele Federației Ruse decât ale cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv și ale celor care au votat pentru Igor Dodon”, a declarat liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

Reprezentanții PLDM au cerut public Serviciului de Securitate (SIS) al R. Moldova să întreprindă acțiuni pentru a afla sursele de finanțare acele acestui film. De asemenea, PLDM a invitat Institutul de Istorie al Academiei de Știință a R. Moldova să ofere o expertiză științifică pe cele susținute în pelicula sponsorizată de Dodon, care reia reintepretări istorice și manipulări din timpurile sovietice.

Poporul vrea să cunoască, domnule președinte, sursa (de bani -n.r.) a documentarului ce distorsionează istoria acestui neam. Se simte de departe izul de propagandă, domnule președinte. Vă sugerez, domnule președinte, să vă abțineți și să nu ne mai intoxicați, că deja o faceți prea evident. Noi, PLDM, vom cere ca aceste fărădelegi și intoxicări ale populației R. Moldova să fie curmate”, a declarat liderul PLDM.

PLDM mai cere ca acest material pe care îl consideră „toxic” să nu ajungă în sistemul educațional, astfel că a sesizat deja Ministerul Educației în acest sens. „Fracțiunea PLDM insistă ca președintele Parlamentului, Adrian Candu, care a vorbit în nenumărate rânduri despre pericolul manipulării externe, să protejeze populația Republicii Moldova, în special copiii, pentru care este prevăzută o versiune separată a filmului, de propagarea unui mesaj propagandistic și umilitor. PLDM cere Ministerului Educației și Culturii să întreprindă măsurile cuvenite pentru ca acest produs mediatic toxic să nu ajungă în școli ca și material didactic alternativ”, se arată într-o declarație a PLDM. 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PLDM, Ion Terguță, a declarat că autorul acestui film propagandistic este un fost consilier al fostului lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, iar ca regizor, aceeași persoană care a semnat filmul propagandistic „Atac asupra Moldovei”, despre care nu se știe de cine a fost finanțat „ (Filmul -n.r._ încearcă să inoculeze ideea unei lipse de identitate a populației majoritare și a oricărui drept de continuitate istorică pe acest teritoriu”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *