Ianukovici reactioneaza la presiunile UE: Ucraina nu se va lasa umilita

, , ,
 

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat luni că decizia unor responsabili europeni de a boicota campionatul de fotbal Euro-2012 din Ucraina din cauza Iuliei Timoşenko va fi “problema lor personală” şi că ţara sa nu se va lăsa “umilită”.
”Este important să nu fim umiliţi. Nu vom permite”, a declarat şeful statului ucrainean în cursul unei deplasări la Doneţk, unde a inaugurat un nou terminal al aeroportului construit în vederea Euro-2012. ”Suntem deschişi şi sinceri. Dacă cineva vrea să vină în Ucraina, îl vom primi cu plăcere. Dacă cineva are vreun motiv să nu vină în Ucraina, atunci este problema lui personală”, a adăugat Viktor Ianukovici.
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană, reuniţi luni la Bruxelles în cadrul Consiliului Afaceri Externe, nu au luat nicio decizie privind eventuala boicotare a meciurilor de la turneul final al Campionatului European de Fotbal (Euro-2012) organizat de Ucraina şi Polonia. ”Nu suntem în stadiul de a lua decizii privind participarea, dar vom urmări cu atenţie evoluţiile şi vom lua în considerare ce se întâmplă în continuare. Nu a fost o discuţie în care oamenii să nu fie de acord, ci una despre importanţa fotbalului, despre importanţa politicienilor de a fi politicieni, despre importanţa de a conlucra pentru a vedea ce se întâmplă în viitor”, a spus şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
Subiectul va fi discutat marţi de Ashton cu premierul ucrainean Mykola Azarov, care va participa la reuniunea Consiliului de cooperare UE-Ucraina. Azarov nu are însă prevăzute întâlniri cu preşedintele CE Jose Manuel Barroso sau cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy.
În condiţiile în care UE solicită de mai multe luni eliberarea lui Timoşenko şi denunţă justiţia selectivă aplicată în cazul acesteia, preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso şi ansamblul comisarilor europeni şi-au anunţat deja intenţia de a boicota meciurile de la Euro-2012 din Ucraina. Şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a indicat faptul că nu va merge în Ucraina, iar cancelarul german Angela Merkel a ameninţat că va face acelaşi lucru.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *