Ianukovici ordona o ancheta in cazul Timosenko

, , ,
 

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a precizat joi că a ordonat efectuarea unei anchete asupra abuzurilor pe care opozanta Iulia Timoşenko susţine că le-a suferit în închisoare şi că aşteaptă concluziile acesteia.
“I-am ordonat Parchetului General să ancheteze în legătură cu această problemă şi sper că vom avea rapid un răspuns precis”, a răspuns Ianukovici, chestionat de presă referitor la acest caz. Preşedintele ucrainean a făcut aceste declaraţii la Cernobâl, în nordul ţării, unde a lansat oficial joi procesul de asamblare a unui nou sarcofag menit să securizeze centrala nucleară avariată în 1986.
De asemenea, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton este “profund îngrijorată” de situaţia lui Timoşenko şi a cerut autorităţilor ucrainene să permită ambasadorului Uniunii în Ucraina să o viziteze, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, într-un comunicat. În comunicatul său, Lady Ashton a subliniat că Ucraina are obligaţia să examineze “imediat şi imparţial toate plângerile pentru aplicarea torturii sau altor tratamente crude, inumane sau degradante”.
Ea a solicitat autorităţilor ucrainene să garanteze respectarea dreptului lui Timoşenko la asistenţă medicală “adecvată, într-o instituţie potrivită”, şi a dreptului de a avea acces la avocaţii săi “fără restricţie”. “Ca semn al voinţei lor politice de a clarifica situaţia, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă cere autorităţilor ucrainene să permită ambasadorului UE, însoţit de medici specialişti independenţi, să o viziteze pe Timoşenko în închisoare”, se subliniază în comunicat. În aşteptare, Lady Ashton l-a însărcinat pe ambasadorul UE să efectueze “cu prima ocazie” o vizită la Harkov, unde Timoşenko îşi ispăşeşte pedeapsa cu închisoarea.
Încarcerată din august 2011, Iulia Timoşenko, 51 de ani, a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Opozanta, care denunţă o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, pentru a-şi înlătura principalul adversar politic, a anunţat marţi că intră în greva foamei pentru a denunţa “represiunea politică” şi abuzurile fizice la care ar fi fost supusă în închisoare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *