Ianukovici oficializeaza „rusificarea” a jumatate de Ucraina

de | aug. 8, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele ucrainean Victor Ianukovici a promulgat, miercuri, legea prin care limba rusa devine limba oficiala in aproximativ jumatate din regiunile Ucrainei, informeaza RIA Novosti. Legea permite Parlamentului, Guvernului si altor institutii legislative si executive sa isi poata publica deciziile in limba regionala si da voie totodata companiilor de televiziune sa poata transmite in aceasta limba. […]

Presedintele ucrainean Victor Ianukovici a promulgat, miercuri, legea prin care limba rusa devine limba oficiala in aproximativ jumatate din regiunile Ucrainei, informeaza RIA Novosti. Legea permite Parlamentului, Guvernului si altor institutii legislative si executive sa isi poata publica deciziile in limba regionala si da voie totodata companiilor de televiziune sa poata transmite in aceasta limba. Autorii legii stipuleaza ca statutul limbii ucrainene ramane ca fiind singura limba de stat. Purtatorul de cuvant al Radei Supreme de la Kiev, Vladimir Litvin a refuzat sa semneze aceasta lege si si-a dat demisia in semn de protest pe data de 4 iulie. Totusi Rada a votat impotriva acestei desimii. Rada Suprema de la Kiev a refuzat saptamana trecuta sa revizuiasca legea care confera limbii ruse statutul de limba oficiala, respingand patru proiecte legislative propuse de mai multe formatiuni politice, prin care s-a incercat abrogarea respectivului text de lege. Potrivit opozitiei, legea “limbilor oficiale regionale” promovata de Partidul Regiunilor, aflat la putere, incalca Constitutia tarii, care prevede ca in Ucraina singura limba oficiala este ucraineana.

Capcana separatista a „moldovenismului”

Limbile “moldoveneasca” si romana ar fi avut statut special in Ucraina, daca proiectul de lege, adoptat in prima lectura de Rada Suprema, ar fi fost fi aprobat definitiv luni. Proiectul de lege pastrea prevederea prin care limba ucraineana este singura limba de stat, dar adauga ca pe teritoriul Ucrainei este garantata utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldoveneasca, romana, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca moderna, poloneza, slovaca, maghiara. In cazul in care legea ar fi fost votata, articolul 11 din proiect ar fi obligat autoritatile locale sa publice actele in limba oficiala. Pe teritoriul in care erau utilizate limbile regionale comune insa, actele de guvernare locala ar fi trebuit publicate in limba nationala sau in limba regionala. in plus, in conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate ar fi trebuit perfectate in limba oficiala si in una din limbile care au obtinut statut de limba regionala, la solicitarea persoanei. Articolul 20 din proiectul de lege prevedea ca cetatenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educatie in limba nationala si in limbile regionale. Prevederea s-ar fi aplicat la gradinita, scolile profesionale si in institutiile de invatamant superior.

Lege controversata

Pe 3 iulie 2012, Rada Suprema a Ucrainei a adoptat in lectura finala controversata Lege privind politica lingvistica, initiata de reprezentantii puterii, privind sporirea drepturilor limbilor vorbite de minoritatile nationale, care prevede ca limba de stat este ucraineana, iar, conform Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, in categoria limbilor regionale sau minoritare intra inca 18 limbi. Potrivit noii legi, masurile privind utilizarea limbilor minoritare la nivel regional pot fi aplicate in cazul in care reprezentantii vorbitori ai unei limbi minoritare constituie nu mai putin de 10% din populatia teritoriului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *