Ianukovici l-ar putea numi pe ultranationalistul Tighipko in functia de premier

, , , ,
 

UKRAINE-VOTE-TIGIPKO

Serghei Tighipko, un candidat care si-a sprijinit candidatura la prezidentiale pe un discurs anti-romanesc

Viitorul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform rezultatelor finale oferite de Comisia Electorala Centrala din Ucraina, a declarat luni, in cadrul unui interviu pentru BBC, ca nu exclude posibilitatea numirii lui Serghei Tighipko in calitate de premier. Totodata, el a mai adugat ca saptamana viitoare vor incepe si negocierile pentru formarea unei coalitii de guvernamant in Rada Suprema (Legislativul unicameral ucrainean – n.red.). Partidul Regiunilor condus de Ianukovici nu detine o majoritate parlamentara, motiv pentru care aceasta formatiune politica va trebui sa faca aliante politice cu alte partide. “Nu exclud candidatura lui Tighipko pentru functia de premier. Numele sau se afla pe lista candidatilor ce urmeaza sa fie dezbatuta saptamana viitoare in parlament. Inteleg foarte bine ca noua coalitie se va forma in jurul viitorului prim-ministru, de aceea voi incuraja procesul unificarii in Parlament, iar procesul negocierilor va arata cat de mare este dorinta legislativului de a se grupa in jurul unui sau altui candidat”, a explicat Ianukovici. Fostul bancher Serghei Tighipko s-a clasat pe pozitia a treia dupa primul tur de scrutin. Inaintea celei de-a doua runde, actualul premier ucrainean Iulia Timosenko i-a propus acestuia postul de premier in cazul in care va castiga alegerile prezidentiale. In afara de Tighipko, pe lista candidatilor la functia de premier se afla si Nikolai Azarov, ex-ministru de finante, sustinator al lui Viktor Ianukovici, precum si Arseni Iateniuk, fost candidat la alegerile prezidentiale (locul patru dupa primul tur de scrutin) si un apropiat al presedintelui Viktor Iuscenko.

Romanofobia lui Tighipko

Reamintim ca Tighipko, nascut in Republica Moldova la Draganesti, a ocupat locul al treilea in cadrul cursei electorale pentru fotoliul de presedinte, cu 13,06 % din voturi, campania lui electorala fiind bazata pe un discurs ultranationalist radical indreptat impotriva Romaniei . Serghei Tighipko l-a acuzat pe Ianukovici, in timpul campaniei electorale, de “comert” cu integritatea teritoriala a tarii. Serviciul de presa al lui Tighipko subliniaza ca “Ianukovici nu poate sa nu stie ca organizatiile romanilor ucraineni si autoritatile Romaniei aflate in spatele lor considera Bucovina de Nord si sudul Basarabiei – teritorii anexate ilegal de la Romania”. “Aceste forte nu doar blocheaza integrarea minoritatii romane in societatea ucraineana, dar si induc etnicilor romani ideea ca loialitatea fata de Ucraina nu este obligatorie si subliniaza necesitatea sustinerii “patriei istorice””. “Raspandirea influentei romane in Republica Moldova si in regiunile ucrainene de frontiera a devenit o prioritate a politicii Bucurestiului”, a mai subliniat Tighipko, adaugand ca Ucraina ar trebui sa reactioneze la tentativele de revizuire a rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial si de “glorificare a agresorilor de catre partea romana”.

Atacuri virulente

De asemenea, in luna octombrie 2009, Tighipko spunea ca Ucraina “trebuie sa-si apere canalul Bastroe de atacurile Bucurestiului, iar, pentru definitivarea constructiei acestui canal, investitiile bugetare sunt insuficiente”. “Romania a facut si va face tot posibilul pentru a nu permite Ucrainei sa-si construiasca o cale a ei de navigatie pe Dunare. Bucurestiul este interesat sa-si mentina monopolul in privinta navigatiei pe Dunare, ceea ce ii aduce sute de milioane de dolari pe an”, a subliniat Serghei Tighipko, citat de Agerpres. Discursul anti-romanesc al lui Tighipko a fost evidentiat si de Deutsche Welle, care face referire la un interviu acordat publicatiei Gazeta po-kiewski, unde politicianul a avertizat asupra “pericolului” pe care il reprezinta Romania pentru Ucraina, mai ales in ce priveste “pretentiile de autonomie” pe criterii etnice a regiunii Cernauti.”Romania isi foloseste statutul de mebru UE si NATO pentru a exercita presiuni economice asupra Ucrainei pana la atingerea obiectivului – autonomia regiunii Cernauti”, sustine Tighipko. In opinia candidatului, Romania induce romanilor din Bucovina o puternica politica anti-ucraineana si anti-statala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *