Ianukovici: În Ucraina nu există problema de comunicare

de | iul. 12, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Legea privind politica lingvistică, adoptată la începutul lunii, de către Rada Supremă a Ucrainei, trebuie să corespundă Cartei europene a limbilor, a declarat preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, în timpul întâlnirii cu ziariştii din cadrul Clubului redactorilor-şefi din CSI, de la Crimeea.

Republica Ucraina, sfasiata de razboiul lingvistic

Legea privind politica lingvistică, adoptată la începutul lunii, de către Rada Supremă a Ucrainei, trebuie să corespundă Cartei europene a limbilor, a declarat preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, în timpul întâlnirii cu ziariştii din cadrul Clubului redactorilor-şefi din CSI, de la Crimeea. „Trebuie să ne orientăm după Carta europeană a limbilor, este cel mai bun reper în momentul de faţă”, a explicat Ianukovici. Liderul ucrainean a ţinut să sublinieze faptul că subiectul privind limbile regionale în Ucraina este excesiv de politizat. „Cetăţenii nu au nicio problemă de comunicare. Fie că vorbesc rusa sau ucraineana ei se înţeleg între ei”, a precizat Ianukovici, adăugând că „doar politicienii sunt cei care găsesc tot timpu motiv de ceartă”.
Şeful statului ucrainean a spus pe final că deşi iniţiatorii Legii privind politica lingvistică l-au asigurat că documentul este în comformitate cu Carta europeană a limbilor regionale, este nevoie de timp pentru a efectua încă o analiză pentru a putea lua, ulterior, o decizie finală în acest sens.

Legislatie controversata

Pe 3 iulie 2012, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în lectură finală controversata Lege privind politica lingvistică, iniţiată de reprezentanţii puterii, privind sporirea drepturilor limbilor vorbite de minorităţile naţionale, care prevede că limba de stat este ucraineana, iar, conform Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, în categoria limbilor regionale sau minoritare intră încă 18 limbi. Potrivit noii legi, măsurile privind utilizarea limbilor minoritare la nivel regional pot fi aplicate în cazul în care reprezentanţii vorbitori ai unei limbi minoritare constituie nu mai puţin de 10% din populaţia teritoriului.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie semnată de către președintele legislativului și de către șeful statului. Amintim că speakerul Volodymyr Litvin refuză să semneze legea și a renunțat la funcție.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri