Ianukovici cedeaza: Guvernul Azarov si-a depus mandatul

de | ian. 28, 2014 | Federatia Rusa, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Deputatii puterii si opozitiei din parlamentul ucrainean (Rada Suprema), reunit marti in sesiune extraordinara pentru a discuta situatia din Ucraina, nu au reușit sa cada de acord asupra proiectului de lege privind amnistierea participantilor la manifestatiile de protest, discutiile asupra acestui subiect urmand a fi reluate miercuri, informeaza ITAR-TASS. Anterior, deputatii ucraineni au votat pentru […]

Ситуация в КиевеDeputatii puterii si opozitiei din parlamentul ucrainean (Rada Suprema), reunit marti in sesiune extraordinara pentru a discuta situatia din Ucraina, nu au reușit sa cada de acord asupra proiectului de lege privind amnistierea participantilor la manifestatiile de protest, discutiile asupra acestui subiect urmand a fi reluate miercuri, informeaza ITAR-TASS. Anterior, deputatii ucraineni au votat pentru anularea legilor adoptate la 16 ianuarie ce prevedeau pedepse severe pentru participantii la proteste, legi denuntate de opozitia ucraineana și care au provocat o radicalizare a mișcarii de contestare la Kiev. in aceeași zi, președintele Viktor Ianukovici a acceptat demisia premierului Mikola Azarov și, in consecinta, a intregului guvern. Cabinetul actual va continua sa coordoneze afacerile curente pana la formarea unei noi echipe guvernamentale, dupa cum se precizeaza intr-un decret publicat pe site-ul președintiei ucrainene. Potrivit agentiei ucrainene Unian, functia de prim-ministru va fi asigurata de vicepremierul Serghei Arbuzov.

Romanii din Ucraina se implica in proteste

Insumata la o cifra de circa 500.000 de oameni grupati in trei regiuni ale Ucrainei – Transcarpatia, Cernauti si Odessa – comunitatea romaneasca participa si ea la protestele din aceasta tara. Un romana din Ucraina, sub protectia anonimatului, a declarat pentru reporterii Mediafax ca romanii din Ucraina iau parte la proteste, intrucat miscarea din aceasta tara nu are legatura cu nationalitatea, intrucat „toata lumea lupta cu autoritatile”. „Nu ai cum altfel, cand fortele speciale bat oamenii, cand politia fiscala vine si iti ia tot, cand nivelul de coruptie este extrem de mare, nationalitatea nu mai are nicio importanta”, spune unul dintre putinii romani din tara vecina care a acceptat sa vorbeasca despre implicarea romanilor in protestele incepute anul trecut la Kiev si care s-au raspandit in ultimele zile in toata tara, inclusiv in zona rusofona, la Dnepropetrovsk si Zaporojie, aproape de granita cu Rusia. Pentru multi romani „varianta ideala” de solutionare a conflictului consta in semnarea de catre Ucraina a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana si, la un moment dat, aderarea la spatiul comunitar. „Aderarea la UE ar duce la cresterea nivelului de trai, al civilizatiei. Fara asta nimic nu se va schimba. Acum totul e in ceata, nu exista perspective, pentru copii, pentru varstnici”, spune acesta. „Actuala putere vrea unirea cu Rusia, Belarus si Kazahstan. Sper ca romanii au inca memorie. Stramosii lor au fost deportati in Siberia, Kazahstan. Nu mai vrem asta, vrem civilizatie. Singura noastra sansa este Uniunea Europeana. Pana acum toate guvernele au promis reforme, dar au fost doar declaratii, nimic nu s-a schimbat. E nevoie de controlul societatii civile, al UE pentru ca aceasta tara sa aiba o sansa normala”, crede el. Desi sunt reprezentati la nivel local si regional si au un deputat in Rada de la Kiev, Ion Popescu, si oficial beneficiaza de unele drepturi, romanii nu sunt multumiti de modul in care se aplica legea.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *