Ianukovici ar putea să o elibereze pe Timoșenko în toamnă

, , , ,
 
Timosenko, obiectiv strategic al UE

Iulia Timosenko, obiectiv strategic al UE

Săptămâna trecută în presa de la Kiev au apărut mai multe informații despre o posibilă înțelegere dintre președintele ucrainean Viktor Ianukovici cu funcționari occidentali privind eliberarea din detenție a fostului premier Iulia Timoșenko. Acest pas i-ar putea garanta Guvernului de la Kiev semnarea Acordului de asociere dintre Ucraina și UE în acest an.
Speculatiile despre scenariul eliberării Iuliei Timoșenko au apărut după ce fostul președinte polonez Alexander Kvasnevski, raportor în Parlamentul European pentru Ucraina, a lăsat să se înțeleagă că până la sfârșitul lunii septembrie principalele probleme care periclitează în prezent semnarea acordului de asociere dintre Ucraina și UE vor fi soluționate.

Conditii europene

Potrivit socialistului polonez, UE a identificat trei condiții pentru semnarea acordului de asociere cu Ucraina: reforma sistemului judiciar, cea a sistemului electoral și soluționarea cazului Timoșenko. „Se pare că până la sfârșitul lunii septembrie va fi găsit un consens pe aceste trei probleme, iar UE se va convinge că există premise pentru semnarea Acordului de asociere cu Ucraina”, a subliniat Kvasnevski. Europarlamentarul a mai remaract că există și șansa eliberării din detenție a fostului premier Iulia Timoșenko tot până la sfârșitul lunii septembrie 2013. Fostul președinte polonez a mai adăugat că reprezentanții Parlamentului European s-au angajat să nu analizeze în public problema Timoșenko, pentru a nu afecta procesul de negocieri.

Reabilitare politica

In acest context, informația despre eliberarea Iuliei Timoșenko și mutarea acesteia peste hotare a fost confirmată și de opoziția parlamentara de la Kiev. „Este discutată varianta plecării Iuliei Timoșenko din țară”, a declarat deputatul din opoziție Andrei Pavlovskii. “Iulia Timoșenko are nevoie de o reabilitare politică și juridică. Cred că trebuie să facem tot posibilul pentru a o elibera din mâinile lui Ianukovici. Este mai bună varianta tratamentului peste hotare, decât în inchisoare”, a spus parlamentarul ucrainean.
Reamintim că medicii de la clinica germană Charite au atenționat de mai multe ori că starea de sănătate a Iuliei Timoșenko este precară, iar autoritățile germane au declarat că o așteaptă pe Timoșenko la Berlin.
La randul sau, analistul politic Valerii Cialîi afirmă că planul scoaterii Iuliei Timoșenko din țară a fost coordonat dintre Occident și Ianukovici. Cialîi consideră că varianta optimiă ar fi revizuirea dosarului penal al fostului premier, dar acest lucru nu este posibil din cauza realității politice.

Mai aproape de Acord

Întâmăplător sau nu, tot săptămâna trecută avocatul lui Timoșenko, Serghei Vlasenko, a declarat că procurorii au „înghețat” dosarul în care fosta șefă de Guvern de la Kiev este bănuită de asasinarea unui deputat din Donețk în anii 90.Unii analiști spun că și de această dată  poate fi vorba despre o înțelegere dintre Ianukovici și cancelariile occidentale.
În acest fel, eliberarea Iuliei Timoșenko de după gratii ar putea spori șansele semnării acordului de Asociere dintre Ucraina și UE la summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie 2013.
Totodata, asocierea nu poate fi periclitată de momorandumul privind colaborarea dintre Ucraina și Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, negociat recent dintre Ianukovici și președinții celor trei state, atât timp cât Kievul a promis că va discuta transparent cu partenerii din est, fără să încurce dialogului cu UE.

Declaratii americane

Pe fundalul acestui dezgheț în dialogul ucraino-european, au fost făcute și câteva declarații de peste ocean. Mai mulți analiști și lideri de opinie din SUA au menționat că UE greșește atunci când condiționează semnarea Acordului de asociere cu eliberarea Iuliei Timoșenko.
Colaboratorul științific al Consiliului Euro-Atlantic din SUA, Adrian Karatnițkii, consideră că Ianukovici face un joc balansând cerințele UE cu cele ale politicii ucrainene interne și speră că UE va fi cea care va ceda prima. Potrivit lui Karatnițkii, Viktor Ianukovici nu va fi de acord niciodată cu aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală. „În aceatsă organizație toate principiile sunt stabilite de Rusia. Ucraina nu va fi de acord cu limitarea suveranității sale. Pe de altă parte, oligarhii ucraineni sunt împotrivă, pentru că sunt îngrijorați de capitalul rusesc și comportamentul oligarhilor ruși”, a subliniat Karatnițkii.
Sursele citate mai considera ca toate aceste declarații arată că există un progres în dialogul dintre Ucraina și UE, care ar putea duce la semnarea acordului de asociere la summit-ul de la Vilnius. Ucraina va trece prin câteva luni de zile agitate,  pentru că atât UE, cât și Rusia vor face presiuni pentru a obține un rezultat. Astfel, Ucraina va face niște pași care fie o vor ruina, fie o vor face mai puternică.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *