Ianukovici a castigat batalia sondajelor in Ucraina

, ,
 

Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, este considerat principalul favorit la alegerile prezidentiale

Liderul regionalilor, Viktor Ianukovici, este considerat principalul favorit la alegerile prezidentiale

Fostul premier Viktor Ianukovici, presedintele Partidului Regiunilor (n.r.-considerat filorus), a crescut in sondajele publicate in ultimele luni, marindu-si avansul fata de principalul contracandidat, actuala sefa a guvernului Iulia Timosenko, considerata proeuropeana, in situatia in care primul tur al alegerilor prezidentiale este programat sa se desfasoare in data de 17 ianuarie 2010, relateaza agentiile de presa de la Kiev. Liderul puternicului Partid al Regiunilor prorus, Ianukovici ar obtine in primul tur 42% din voturi, potrivit anchetei de sondare a opiniei publice realizate in luna decembrie 2009 de Institutul International de Sociologie de la Kiev pe un esantion reprezentativ de 4.100 de ucraineni cu drept de vot.
Iulia Timosenko se claseaza a doua cu numai 22% din intentiile de vot ale alegatorilor din tara vecina. Distanta dintre primii doi contracandidati a crescut cu 4% fata de luna octombrie 2009. In cazul unui duel Ianukovici – Timosenko in turul doi de scrutin, programat pentru 31 ianuarie 2010, liderul prorus ar iesi invingator cu 58% din sufragii, fata de cele 39% obtinute de rivala lui. La randul sau, actualul presedinte Viktor Iuscenko, aflat la sfarsit de mandat, nu ajunge decat pe a cincea pozitie in optiunile electoratului, fiind preferat de numai 3,5% dintre ucraineni, fata de 4,3% in octombrie 2009. Un alt sondaj facut in decembrie 2009 de Fundatia Initiativelor Democratice, pe un esantion reprezentativ de 2.000 de ucraineni, arata aceleasi tendinte, in primul tur de scrutin Ianukovici obtinand 34% din intentiile de vot, iar Iulia Timosenko numai 19%.

Obiectiv Timosenko

Seful Serviciului de Protectie si Paza al prim-ministrului ucrainean Iulia Timosenko a declarat, intr-un interviu aparut in cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda”, ca au existat cel putin sase tentative de asasinat la adresa acesteia, relateaza mass-media locala. Potrivit “maiorului B-ko” (dupa cum s-a prezentat el insusi), agentii de protectie si paza au stiut ca “din tara X a fost trimis in Ucraina un asasinat profesionist pentru, pardon de expresie, a-si face treaba”. In legatura cu aceasta tentativa de asasinat au fost luate masuri speciale de protectie, iar programul de rutina al Iuliei Timosenko a suferit mai multe modificari, a spus acesta, fara sa ofere alte detalii.
El a recunoscut ca Iulia Timosenko este destul de greu de pazit, intrucat nu respecta niciodata scenariile convenite. In acest sens, actualul sef al Serviciului de Protectie si Paza al primului ministru ucrainean a amintit de perioada “revolutiei portocalii”, cand era un simplu bodyguard al Iuliei Timosenko. “Primeam o multime de semnale si avertismente despre lunetisti pe acoperisuri, despre echipe speciale”, a spus acesta in interviul acordat Komsomolskaia Pravda, in contextul in care pana la alegerile prezidentiale din Ucraina a ramas mai putin de o luna, iar Timosenko, care candideaza, se bucura de atentia mediatica a Moscovei. „M-am apropiat odata de ea si i-am spus: Iulia Vladimirovna, mi-as dori sa fiti mai atenta. Iar ea mi-a raspuns: Sasa, uita-te la aceasta Piata (a Independentei, n.r.), uita-te la oameni…. Nu se poate intampla nimic!”, a mai spus acesta, adaugand ca sefa executivului ucrainean este o „femeie de fier”.

Intelegere dezmintita

Liderul Partidului Regiunilor din Ucraina, Viktor Ianukovici, si presedintele in exercitiu, Viktor Iuscenko, au dezmintit saptamana trecuta ca ar fi incheiat un acord secret in vederea alegerilor prezidentiale din 17 ianuarie 2010, potrivit serviciilor de presa ale celor doi candidati la functia suprema, citate de mass-media de la Kiev. „Am asistat (…) la utilizarea unei tehnici murdare. Un fost angajat al secretariatului presedintelui ucrainean a publicat un document fals, destinat sa-l discrediteze pe presedintele ucrainean, despre o intelegere care ar fi survenit intre presedinte si Viktor Ianukovici“, afirma comunicatul serviciului de presa al lui Iuscenko.
La randul sau, Partidul Regiunilor a dezmintit afirmatiile lui Iaroslav Kozaciok, fost responsabil al Secretariatului presedintelui Iuscenko. „Nu am incheiat niciun acord cu domnul Iuscenko, dar sunt dispus sa negociez indiferent cu cine este necesar pentru ameliorarea vietii ucrainenilor, stoparea crizei si relansarea cresterii economice“, a declarat Ianukovici, citat de purtatoarea sa de cuvant.
„Partile se angajeaza sa evite criticile reciproce si sa promoveze candidatura lui Viktor Ianukovici in al doilea tur al scrutinului prezidential si sa garanteze numirea ca premier a lui Viktor Iuscenko“, afirma documentul prezentat anterior de tabara premierului Iulia Timosenko. Reamintim ca ambii sefi de partide au fost favoriti in alegerile prezidentiale din 2004. De aceasta data, concurenta principala a lui Ianukovici este premierul ucrainean Iulia Timosenko. Ianukovici (33,3 %, potrivit intentiilor de vot) este creditat cu un avans de peste 15 % fata de Timosenko (16,6 %), indica un sondaj realizat in perioada 5-13 decembrie de societatea ucraineana Research and Branding Group. Presedintele in exercitiu Vladimir Iuscenko (3,8 %) a devenit foarte nepopular, scazand mult in sondaje.

Angajamente electorale

Candidatul considerat a avea cele mai mari sanse la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, fost premierul al Ucrainei si presedinte al Partidului Regiunilor (n.r.-rusofon), a incheiat cu principala organizatie care reprezinta interesele romanilor din Ucraina un acord in care isi ia angajamentul sa obtina statutul de limba oficiala pentru limba romana la nivel regional, in schimbul sustinerii sale la alegeri de catre minoritatea romana, relateaza saptamanalul “2000”, citat de mass-media de la Bucuresti.
In conformitate cu “acordul de parteneriat”, organizatia romanilor ucraineni s-a angajat sa “participe activ la campania pentru candidatul Ianukovici in timpul campaniei electorale”. “Desigur, doar campania in sprijinul lui Ianukovici nu poate explica sustinerea limbii romane – trebuia sa se gaseasca o acoperire mai serioasa. Bunaoara, asigurarea functionarii limbilor minoritatilor nationale in Ucraina sau a reformei administrativ-teritoriale a Ucrainei in conformitate cu principiile descentralizarii pe baza intereselor regionale. Intre altele, seriozitatea intentiilor lui Ianukovici fata de diaspora romana din Ucraina este atestata de documentul semnat de acesta cu secretarul executiv al ‘Comunitatii romanilor din Ucraina’ Aurica Bojescu”, mentioneaza saptamanalul citat, in acelasi comentariu. “Probabil, romanii vor fi inselati la fel ca rusii carora Ianukovici le promite oficializarea limbii ruse ca limba de stat in Ucraina de foarte mult timp”, anticipeaza publicatia mentionata, evocand in context o declaratie facuta la 9 decembrie 2009 de Viktor Ianukovici, potrivit caruia, pentru a rezolva problema limbii, ar fi suficient ca Ucraina sa adopte o lege privind limbile prin care sa implementeze cerintele Cartei europene a limbilor regionale.
“Am pregatit deja o serie de proiecte legislative. Pentru adoptarea lor, sunt suficiente 226 de voturi in parlament si semnatura presedintelui. Dupa ce voi fi ales presedinte eu voi semna aceste legi ce prevad conditiile pentru dezvoltarea limbilor si culturilor in zonele locuite compact de vorbitori ai altor limbi decat ucraineana – rusi, bulgari, greci, romani”, a afirmat Ianukovici.

Declaratii romanofobe

Drept replica, contracandidatul Serghei Tighipko, si el candidat la alegerile prezidentiale din 17 ianuarie 2010, l-a acuzat pe Ianukovici de “comert” cu integritatea teritoriala a tarii, conform portalului BIZ.liga.net. Serviciul de presa al lui Tighipko subliniaza ca “Ianukovici nu poate sa nu stie ca organizatiile romanilor ucraineni si autoritatile Romaniei aflate in spatele lor considera Bucovina de Nord si sudul Basarabiei – teritorii anexate ilegal de la Romania”. “Aceste forte nu doar blocheaza integrarea minoritatii romane in societatea ucraineana, dar si induc etnicilor romani ideea ca loialitatea fata de Ucraina nu este obligatorie si subliniaza necesitatea sustinerii ‘patriei istorice’”. Intr-un comunicat emis luni de staff-ul lui Tighipko, se mentioneaza necesitatea descentralizarii administrative in Ucraina, dar nu pe calea crearii de autonomii cultural-nationale, ci recurgand la modelul UE de subsidiaritate – autoritatile centrale trebuie sa se ocupe de problemele ce depasesc atributiile administratiilor locale.
“Raspandirea influentei romane in Republica Moldova si in regiunile ucrainene de frontiera a devenit o prioritate a politicii Bucurestiului”, a mai subliniat periodic Tighipko, adaugand ca Ucraina ar trebui sa reactioneze la tentativele de revizuire a rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial si de “glorificare a agresorilor de catre partea romana”. De asemenea, in luna octombrie 2009, Tighipko spunea ca Ucraina “trebuie sa-si apere canalul Bastroe de atacurile Bucurestiului, iar, pentru definitivarea constructiei acestui canal, investitiile bugetare sunt insuficiente”. “Romania a facut si va face tot posibilul pentru a nu permite Ucrainei sa-si construiasca o cale a ei de navigatie pe Dunare. Bucurestiul este interesat sa-si mentina monopolul in privinta navigatiei pe Dunare, ceea ce ii aduce sute de milioane de dolari pe an”, a subliniat Serghei Tighipko, citat de Agerpres. Discursul anti-romanesc al lui Tighipko a fost evidentiat si de Deutsche Welle, care face referire la un interviu acordat publicatiei Gazeta po-kiewski, unde politicianul a avertizat asupra “pericolului” pe care il reprezinta Romania pentru Ucraina, mai ales in ce priveste “pretentiile de autonomie” pe criterii etnice a regiunii Cernauti.”Romania isi foloseste statutul de mebru UE si NATO pentru a exercita presiuni economice asupra Ucrainei pana la atingerea obiectivului – autonomia regiunii Cernauti”, sustine Tighipko. In opinia candidatului, Romania induce romanilor din Bucovina o puternica politica anti-ucraineana si anti-statala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *