Hillary Clinton merge in Bulgaria

, , ,
 

Hillary-ClintonSecretarul de stat american Hillary Clinton va efectua o vizită în Bulgaria la data de 5 februarie, informează Ministerul afacerilor Externe de la Sofia.
La Sofia, Clinton se va întâlni cu preşedintele Rosen Plevneliev şi cu premierul Boiko Borisov. Potrivit comunicatului oficial, principalele subiecte care vor fi discutate în cadrul vizitei oficialităţii americane vor fi relaţiile bilaterale, situaţiile din Orientul Mijlociu şi din Europa de sud-est şi contribuţia Bulgariei în Afganistan.
Cotidianul Trud susţine însă că adevăratul motiv al vizitei al lui Clinton la Sofia este interdicţia impusă recent de autorităţile bulgare asupra exploatării gazelor de şist. Sub presiunea opiniei publice, parlamentul bulgar a adoptat recent o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist pentru o perioadă de timp nelimitată, iar guvernul a revizuit propria sa decizie din luna iunie 2011, prin care acorda companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării. Cele două decizii au fost deja criticate de ambasadorul american James Warlick care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de alungarea unui investitor important, precum Chevron.
La mijlocul lunii inauarie deputaţii bulgari au interzis exploatarea de gaze şi ţiţei efectuate prin fracturare hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Decizia parlamentului de la Sofia precizează explicit că operaţiunile de prospectare şi extragere a gazelor de şist pe teritoriul ţării şi în zona bulgară a Mării Negre sunt interzise. Amenda pentru societăţile care vor încălca această prevedere se ridică la până la 50 milioane de euro.
Prin această decizie, Bulgaria a devenit a două ţară din Europa, după Franţa, în care extragerea gazelor de şist nu este permisă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *